‘Sideloading op iPhone vanaf volgend jaar eindelijk mogelijk’

News
maandag, 13 november 2023 om 16:30
iphone 15 pro max 3f1696191211
Apple houdt de touwtjes stevig in handen als het om de iPhone gaat. Zo kun je alleen apps installeren via de App Store. Maar in de eerste helft van 2024 komt daar in de EU verandering in, meldt Bloomberg.
Apple staat niet zomaar toe dat je apps installeert die niet uit de App Store komen. Zelf zegt het bedrijf dat dat is om malware tegen te gaan, maar dat Apple van elke app die via de App Store verkocht wordt een deel van de omzet opstrijkt zal vast ook een factor zijn. Maar de Europese Digital Markets Act, die vorig jaar inging, eist dat techreuzen als Apple hun platform opengooien voor concurrentie.
Daarom gaat Apple waarschijnlijk in het komende half jaar toestaan dat je apps van buiten de App Store kan installeren, iets dat ook wel sideloading genoemd wordt. Volgens Mark Gurman van Bloomberg wordt daar een streng gecontroleerd systeem voor geïntroduceerd (via MacRumors). Hoe dat er precies uit gaat zien is niet duidelijk, maar ongeveer een jaar geleden sprak Gurman van een verficatiesysteem waarbij ontwikkelaars die niet via de App Store willen verkopen, goedkeuring moeten krijgen van Apple.
Apple zou ook van plan zijn om de berichten-app en betaal-apps aan te passen. Ook die moeten onder de nieuwe EU-wetgeving opengegooid worden. Wellicht moeten er op den duur nog meer zaken veranderen, zoals FaceTime en Siri. Eerder moest de oplaadpoort van de iPhone ook worden aangepast om EU wetgeving.

Apple riskeert flinke boete als sideloading er niet komt

In het verleden hebben techreuzen als Apple veel wetgeving in de wind geslagen. Het breken van de wet leverde vaak meer op dan het kostte om regelmatig een boete van een paar miljoen te betalen. Maar de boetes voor het breken van de nieuwe EU-wetgeving liegen er niet om: ze kunnen oplopen tot 20 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf.