Flashback keert na 30 jaar terug en dit is wat je moet weten over Flashback 2

Article
maandag, 13 november 2023 om 16:00
flashback2 keyart logof1698941200
Het voelt soms alsof een vervolg bijna vanzelfsprekend is voor succesvolle games. Maar toch kan dat ook lang uitblijven, zoals bijvoorbeeld met Flashback. Binnenkort verschijnt Flashback 2, maar 30 jaar is een lange tijd, daarom eerst even het geheugen opfrissen wat betreft Flashback.

Wat voor game is Flashback?

Flashback verscheen voor het eerst tussen 1992 en 1995 voor verschillende systemen. Veel daarvan zijn min of meer vergeten, maar er waren versies voor de alom geliefde SEGA Mega Drive en de SNES. De game werd goed ontvangen en veel verkocht. Het was zelfs een tijdje de best verkochte Franse game ooit.
De game is een zogenaamde “cinematic platformer”. Dat houdt in dat de hoofdpersoon vrij realistisch beweegt vergeleken met andere platformers. Waar Mario meters hoog kan springen, kan Conrad, de hoofdpersoon van Flashback, ongeveer hetzelfde als een redelijk atletisch aangelegde persoon in de echte wereld.
Om Conrads bewegingen vloeiend en realistisch te maken, zijn de animaties van hem gemaakt met rotoscopie. Daarbij worden live-action beelden van stuntmensen opgenomen en vervolgens overgetrokken om er een animatie van te kunnen maken. Deze techniek wordt vaak gebruikt in cinematic platformers. De originele Prince of Persia, mogelijk de bekendste game in het genre, maakte de animaties op een vergelijkbare manier.
flashback 2f1698940965

Spectaculaire actie in Flashback 2

De originele Flashback bood dus strakke platform-uitdagingen, maar springen was niet het enige dat Conrad kon. Hij was ook uitgerust met een pistool om zijn vijanden op afstand te houden. Dat aspect van de game lijkt iets te zijn uitgebreid in Flashback 2. We zien nog steeds die elementen van een cinematic platformer, maar af en toe verschuift het perspectief.
Omgevingen in Flashback 2 zijn 3D en af ten toe wisselt de game naar een top-down perspectief. Vuurgevechten lijken in het vervolg dan ook iets prominenter voor te komen. De originele game kende de nodige actie, maar er lijkt een schepje bovenop te zijn gedaan. Het is wellicht een invloed van de third-person shooter: Fade to Black, een vervolg op Flashback.
Flashback 2 introduceert trouwens nog veel meer toffe gameplay elementen. Zo zijn er secties waarin je een mech bestuurt of rijdt op een zogeheten Moto Jet. Ook zijn er allerlei verschillende wapens om te gebruiken.
flashback 2 2f1698941009

Een spannend sci-fi avontuur

Platformer, shooter, allemaal leuk, maar wat voor avontuur ga je in Flashback 2 tegemoet? Je mag je voorbereiden om een spannend stukje sci-fi. Conrad B. Hart is een geheim agent die een grote dreiging op het spoor komt.
In Flashback blijkt namelijk dat er in 2142, wanneer de mensheid niet meer uitsluitend op aarde leeft, een geheime invasie heeft plaatsgevonden van de Morphs. Zij kunnen van gedaante veranderen en hebben de samenleving geïnfiltreerd met als uiteindelijke doel om de aarde te veroveren. Conrad kan alleen een bericht voor zichzelf opnemen voordat hij wordt opgepakt en zijn geheugen wordt gewist.
Vervolgens ontsnapt hij en is het aan hem om de Morphs tegen te houden. We zullen niet precies verklappen hoe dat gaat, maar Conrad weet uiteindelijk de verovering van de aarde te stoppen. Maar voor hoe lang? In Flashback 2 zijn de Morphs er nog en is het aan Conrad om wederom in actie komen.
De originele Flashback spelen is misschien geen gek idee als je volop wil genieten van dit verhaal. De game is op consoles en PC te verkrijgen, voor een vrij zacht prijsje. Fade to Black, het eerder genoemde vervolg, kun je waarschijnlijk overslaan. Flashback 2 gaat verder waar de eerste game gebleven was en lijkt Fade to Black te negeren.

Veteraan aan het hoofd

Er heeft heel wat tijd gezeten tussen de originele game en Flashback 2. Soms is het na zo’n lange tijd maar afwachten of het nieuwe team de kern van de game weet te vangen. Maar daar hoef je je waarschijnlijk geen zorgen om te maken.
De game wordt namelijk gemaakt onder het toeziend oog van Paul Cuisset, die ook de eerste game maakte. Naast alle nieuwe elementen zien we ook veel gameplay elementen terug uit de eerste game. Het wordt waarschijnlijk een feest der herkenning voor wie zich de originele Flashback kan herinneren en wie weet komen er wel veel nieuwe fans bij.
Flashback 2 is vanaf 16 november verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S. De game zal in 2024 ook verschijnen op de PlayStation 4 en Nintendo Switch.
Dit artikel is een samenwerking met Mindscape.

Populair Nieuws