Dit is wanneer Apple's Lightning oplader eruit gaat

News
donderdag, 08 december 2022 om 16:00
iphone lightning connector technology reflection 56904f1595250015
Veel mensen ergeren zich al jaren aan de opladers van iPhones. Het bedrijf gebruikt een eigen aansluiting, terwijl de meeste Android-telefoons dezelfde gebruiken. Opladers onderling uitlenen is zo enigszins onhandig, maar gelukkig staat er nu een datum woor wanneer het anders wordt.
Eerder dit jaar stemde de EU voor een wet die vrijwel alle elektronica gaat verplicten om USB-C opladers te gebruiken. Voor veel apparaten verandert er niets: USB-C heeft nu al enkele jaren de voorkeur voor veel fabrikanten. Maar Apple zal het één en ander moeten veranderen.
Het was al bekend dat Apple ergens in 2024 over moest gaan op USB-C, maar nu staat daar ook een datum voor. De tekst van de nieuwe EU wet is namelijk gepubliceerd en de wet gaat over 20 dagen in. Daarna hebben EU lidstaten 24 maanden de tijd om de wet in hun land in te voeren, wat betekent dat er na uiterlijk 28 december 2024 geen telefoons meer op de markt mogen komen met een andere lader dan USB-C.

Wanneer moet Apple over op USB-C?

Dat betekent dat Apple volgens haar huidige patroon van iPhone releases pas in 2025 echt moet overstappen op USB-C. Maar naar verluidt gaat het al eerder gebeuren, mogelijk al met de iPhone 15. Apple maakt de switch naar USB-C overigens niet van harte: het bedrijf had het liever op zijn eigen tempo gedaan.
Er is trouwens één uitzondering op de datum in 2024. Laptop-fabrikanten mogen er iets langer over doen om over te gaan op USB-C, want die hoeven het pas in 2026 te doen. Een fabrikant kan ook onder de eis uitkomen door een apparaat te maken dat alleen draadloos oplaadt.