Deze serie is het meest illegaal gedownload in 2022

News
maandag, 02 januari 2023 om 10:30
2021 05 06 house of the dragon targaryenf1661985075
Er zijn veel plekken om series te kijken en elke streamingdienst kan de volgende hit hebben. Niet-abonnees willen dan ook nog wel eens overgaan op illegale downloads. Daarin was één serie in 2023 het meest populair: House of the Dragon.
Tot en met 2019 was Game of Thrones jarenlang de meest gedownloade serie. Na het aflopen van die serie waren het twee jaar lang Disney+ series die het vaakst werden gedownload (The Mandalorian in 2020 en WandaVision in 2021). Maar met de release van House of the Dragon staat de Game of Thrones-franchise weer aan de top van de illegale downloads.
Dat meldt TorrentFreak op basis van verschillende bronnen, waaronder publieke cijfers van BitTorrent trackers. Na House of the Dragon is rivaal The Rings of Power het meest populair. Amazon bemachtigt ook de derde plek op de lijste met The Boys.
Opvallend is dat de lijst dit jaar grotendeels gedomineerd wordt door nieuwkomers. Behalve The Boys is Stranger Things de enige serie die vóór 2022 begon die op de lijst voorkomt. Verder zijn het veel Star Wars- en Marvel-series van Disney+, met een opvallende vijfde plaats voor de Halo-serie van Paramount+ (in Nederland te zien op SkyShowtime).

Waarom wordt House of the Dragon zo vaak gedownload?

Dat Game of Thrones vaak illegaal werd gedownload werd vaak toegeschreven aan het feit dat de serie, met name in de beginjaren, slecht beschikbaar was buiten de VS. Maar met de steeds verdere uitrol van HBO Max zou dat niet het probleem moeten zijn. TorrentFreak speculeert dat men weer overgaat op illegale downloads om maar niet steeds meer streamingabonnementen te hoeven nemen. Je kunt inderdaad vaak klachten zien over het steeds groeiende aantal streamingdiensten.