Schrijver achter Metro-games veroordeeld in Rusland

News
donderdag, 10 augustus 2023 om 14:30
metro exodusf1589884990
De schrijver achter de Metro-games moet de gevangenis in. Tenminste, dat vinden de Russische autoriteiten. Hij zou onjuiste informatie verspreiden over de Russische activiteit in Oekraïne.
Dmitry Glukhovsky, de schrijver achter het boek waar Metro 2033 op gebaseerd is, is veroordeeld tot acht jaar celstraf. Glukhovsky is kritisch op de oorlog in Oekraïne. Het is sinds de inval van Oekraïne illegaal om “valse informatie” te verspreiden over de oorlog.
Glukhovsky heeft de oorlog omschreven als “verschrikkelijk” en “onmenselijk”. De aanleidingen die het Kremlin aanhaalt noemt hij “insignificant en onjuist”. Je uitspreken tegen wat Rusland zegt over de oorlog kan met 15 jaar cel bestraft worden.
Of Glukhovsky ook daadwerkelijk in de cel belandt, is de vraag. De auteur is namelijk al sinds april 2022 niet daadwerkelijk in Rusland. Wellicht kan hij dus uit handen van de autoriteiten blijven.

Nieuwe Metro game in ontwikkeling

De Metro-reeks, die zich afspeelt in metrotunnels onder een post-apocalytisch Moskou, wordt vervolgd. Glukhovsky heeft een aantal jaren geleden al laten weten dat hij aan het verhaal werkt. Ontwikkelaar 4A kondigde de game in 2020 officieel aan.
De oorlog heeft ook elders in de gamewereld merkbare gevolgen. Zo had Stalker 2 al lang en breed uit moeten zijn, ware het niet dat de ontwikkelaar uit Oekraïne komt. De studio is weliswaar naar Tsjechië verhuisd, maar verschillende werknemers vechten in Oekraïne aan het front.