Rings of Power seizoen 2 wordt gefilmd zonder showrunners

News
vrijdag, 05 mei 2023 om 12:00
the rings of power horsef1679926988
De Writers Strike in de Verenigde Staten eist nu al haar tol op verschillende films en series. Zo moet Rings of Power seizoen 2 nu filmen zonder de showrunners van de serie.
De onderhandelingen tussen schrijvers en productiehuizen zijn gefaald, waardoor de Writers Guild of America eerder deze week heeft besloten om direct een grote staking te organiseren. Met de actie wil de Guild de arbeidsomstandigheden voor schrijvers verbeteren, waaronder een hoger salaris.
Die staking heeft direct effect op films en series. Zo meldt Variety dat de opnames van Rings of Power seizoen 2 nu gedaan moeten worden zonder de showrunners. Patrick McKay en J.D. Payne zorgen er immers niet alleen voor dat alles goed verloopt op de set, ze zijn ook verantwoordelijk voor het script en worden dus gezien als schrijvers.
Executive producers, regisseurs en andere crewleden die geen schrijvende rol hebben, zullen nu de leiding op zich nemen. Naar verluidt is de productie wel al flink op weg en staan er nog maar 19 filmdagen op de planning.

Regeling voor dubbele rollen

Bij veel films en series zijn er steeds vaker crewleden die dubbele rollen hebben. Daarvoor heeft de Writers Guild of America een clausule in het leven geroepen. Normaal worden schrijvers namelijk compleet verboden om te werken aan producties wanneer er een Writers Strike gaande is.
Hebben schrijvers alleen een dubbele rol, zoals een regisseur of producent, dan kunnen ze die rollen gewoon blijven uitvoeren, zolang ze maar niet schrijven. Maar als er tijdens de productie ineens iets veranderd moet worden aan het script, dan is er dus wel een groot probleem tijdens de staking die nu gaande is.