Reparatie veel makkelijker bij iPhone 14

News
woensdag, 21 september 2022 om 12:00
2022 09 15 iphone 14f1670935818
De iPhone 14 vangt de nodige kritiek, gezien hij bijna hetzelfde is als de iPhone 13. Maar intern blijkt hij flink aangepast, zo ontdekte het reparatiebedrijf iFixit. De telefoon is daardoor veel makkelijker te repareren.
Een groot verbeterpunt van de iPhone 14 is dat de achterkant makkelijk verwijderd kan worden. In de meeste recente iPhone-generaties was het heel lastig om het achterpaneel van de telefoon af te krijgen en moest het scherm verwijderd worden om bij veel belangrijke componenten te komen. Dat de achterkant eraf kan maakt veel reparaties aanzienlijk makkelijker.
iFixit spreekt van het grootste interne herontwerp sinds de iPhone X uit 2017 en geeft de iPhone 14 een 7/10 voor repareerbaarheid. Het is de hoogste score voor een iPhone in jaren. De iPhone 8 luidde volgens iFixit een “tijdperk van pijn” in.
Lange tijd mochten iPhones bovendien alleen gerepareerd worden door gecertificeerd reparatiewinkels. In de VS is Apple dat aan het veranderen, door het mogelijk te maken om onderdelen en apparatuur zelf te bestellen. Het lijkt een antwoord op een groeiende beweging die een “right to repair” eist bij elektronica.

Is de iPhone 14 goed te repareren?

Het is makkelijker om in de iPhone te komen, maar dat wil niet zeggen dat de iPhone 14 ideaal is als het op reparaties aankomt. Veel onderdelen vereisen namelijk dat je de telefoon opnieuw kalibreert als je ze vervangt, waardoor Apple het gebruik van onofficiële onderdelen kan blokkeren. Het bedrijf heeft deze eis zelfs voor een vervangende glasplaat op de achterkant, iets wat iFixit omschrijft als iets dat “echt niet nodig zou moeten zijn”.