Column: Apple heeft zijn magie verloren en de iPhone 14 bevestigt dat

Article
zondag, 11 september 2022 om 15:00
Deze week kwam Apple eindelijk met de officiële aankondiging van de iPhone 14 en meer producten tijdens een groots evenement. Maar volgens Ralph bewijst de aankondiging dat Apple zijn magie heeft verloren.
Ik kan mij nog de aankondiging van de allereerste iPhone als de dag van gisteren herinneren. Daar stond Steve Jobs dan, zoals altijd gekleed in een zwarte turtleneck en spijkerbroek, met een merkwaardige telefoon in zijn handen. Destijds waren er al mobieltjes die meer konden dan alleen bellen, sms’en Snake, maar het was direct duidelijk dat de iPhone iets speciaals was. En in de jaren erna is het duidelijk geworden hoe invloedrijk de smartphone van Apple is geweest.
Dat geldt misschien nog wel meer voor de iPad. Ook toen stond Steve Jobs op het podium met een merkwaardig apparaat in zijn handen. Er werd zelfs lacherig gedaan, want wie wilde in godsnaam nou een oversized smartphone hebben of een laptop zonder toetsenbord? Het voelde als een product waar niemand om heeft gevraagd. Maar anno 2022 zijn tablets een productgroep geworden die niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse leven.
En dat is precies waar Apple voor stond onder leiding van Jobs: verandering en revolutie. Zeker niet alles heeft gewerkt, maar het bedrijf was constant bezig om de grenzen te verleggen, vaak met een funky kleurtje eraan toegevoegd. Als Apple kwam met een nieuwe feature voor de iPhone, dan kon je er geld op inzetten dat niemand anders dan nog had gedaan - maar de concurrentie volgde vaak wel een paar maanden later.
iphone 14 prof1672917626

How the Cook crumbles

De laatste jaren kunnen we alleen niet meer zeggen dat Apple voorloopt op de concurrentie, zeker niet als het gaat om de iPhone. Dat is meer dan eens duidelijk geworden tijdens de onthulling van de iPhone 14 line-up deze week. Zo zijn er amper verschillen te bekennen tussen het normale iPhone 13 model en de iPhone 14. Het ontwerp is nog steeds precies hetzelfde, de camera is minimaal verbeterd en zelfs de chipset heeft geen upgrade gekregen. En dan waren er klachten dat de iPhone 13 al een minimale verbetering was ten opzichte van de iPhone 12!
Dan zijn er nog de iPhone 14 Pro-modellen, waar wel iets meer aandacht aan is besteedt. Zo is er nu geen notch meer, maar een zogeheten Dynamic Island. In de praktijk is het alleen nog steeds een notch, maar maakt het stukje zwart geen contact meer met de bovenzijde van de iPhone en wordt er wat informatie getoond. Daarnaast krijgt de iPhone 14 Pro een upgrade naar de Bionic A16 chip. Hoeveel beter is die dan de vorige Bionic A15 chip? Geen flauw idee, want Apple maakte alleen een vergelijking met oude chips.
Waar Apple ook nog aandacht aan besteedde waren de speciale functies die worden geïntroduceerd met de nieuwe iOS update. Met name de mogelijkheid om je lock-screen aan te passen, zoals met een klok. Erg handig, want zelfs als je scherm uit staat, kan je in één oogopslag zien wat de tijd is. Alleen heeft de concurrentie deze feature al ruim vijf jaar en loopt Apple achter de feiten aan. Net zoals de toevoeging van widgets met de vorige iOS update. Waar Apple onder Steve Jobs dus voorliep op de concurrentie, is Apple onder Tim Cook constant te laat.
apple watch ultraf1672749120

De hoofdprijs betalen

Wat ook een steeds groter probleem wordt onder het bewind van Cook zijn de prijzen van Apple producten. Begrijp mij niet verkeerd, Apple heeft nog bekend gestaan als een bedrijf dat goedkope producten aanbiedt, maar vroeger was alles wel een stuk meer betaalbaar.
Zo zijn de prijzen voor de iPhone 14 ten opzichte van de vorige generatie met maar liefst vijftien procent omhoog gegaan in Europa. Wil je de goedkoopste versie van de iPhone 14 halen, dan ben je 1019 euro kwijt! Volgens Apple komt dat door de koers van de euro ten opzichte van de dollar, maar toen de dollar laag stond werd daar nooit rekening mee gehouden. En die enorme prijsstijging is dus ook nog eens voor wat bijna een opnieuw verpakte iPhone 13 is.
Op het event heeft Apple ook de Apple Watch Ultra uit de doeken gedaan. Op het gebied van smartwatches is Apple bijna altijd de duurste partij geweest, maar het nieuwe Ultra-model gaat wel heel ver. Daar moet je namelijk 999 euro voor betalen. Voor datzelfde geld kan je een luxe, mechanisch horloge kopen met een Japans of Zwitsers uurwerk erin. Die kan misschien niet je hartslag meten, maar gaat ondertussen wel decennia mee en zal niet na drie of vier jaar nutteloos zijn geworden.
De enorme prijsstijging is ook een schop tegen de benen van veel Apple-fans. De inflatie stijgt als een gek en veel mensen komen al steeds moeilijker rond en dan komt Apple met dit soort prijzen aanzetten. Tuurlijk, in Silicon Valley hebben ze ook te maken met hogere kosten, maar een bedrijf dat over 2021 een netto inkomen heeft van bijna 95 miljard dollar - en dat bovendien maar blijft stijgen - kan misschien ook wel even stilstaan bij de financiële situatie van het plebs. Als het zo door blijft gaan, dan zal Apple snel niet meer het bedrijf zijn dat staat voor verandering en evolutie, maar eerder het bedrijf zijn dat staat voor stilstand en gierigheid.

Populair Nieuws