Rechter: Facebook mag bepaalde COVID-19 meningen verwijderen

News
woensdag, 14 oktober 2020 om 15:00
facebook 1903445 1920f1633441471
Sinds de uitbraak van het coronavirus is er vanuit bepaalde groepen veel kritiek op de aanpak van de overheid. Sommige meningen over COVID-19 worden door Facebook dan ook verwijderd. Volgens de rechter mag het social media platform dat gewoon doen.
Hoewel veel mensen zich houden aan de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen om COVID-19 in te dammen, zijn er ook mensen die kritiek hebben op de aanpak. Zij stellen bijvoorbeeld dat het coronavirus helemaal niet zo schadelijk is als wordt beweerd. Volgens Facebook zijn dat soort beweringen schadelijk en worden die verwijderd van het platform. Ook heeft het bedrijf andere maatregelen ingesteld om verspreiding van fake news te voorkomen.
Volgens de stichting Smart Exit en stichting Viruswaarheid verwijdert Facebook daarmee onrechtmatig profielen, groepen en pagina’s van de site en zij hebben een kort geding aangespannen. Gisteren heeft de rechter in Amsterdam alleen bepaald dat Facebook in haar recht staat. Dat staat in de verklaring op de website van Rechtspraak.nl.

Beleid niet in strijd met vrijheid van meningsuiting

De rechter stelt dat het beleid van Facebook niet in strijd is met het recht op vrijheid van meningsuiting. Hoewel iedere Nederlander namelijk het recht heeft om zijn of haar mening te delen, betekent het niet automatisch dat degene die mening mag delen waar hij of zij maar wil. Volgens de rechter is de keuze voor Facebook begrijpelijk door het grote bereik, maar kunnen mensen ook hun mening delen door de pers te benaderen, een website op te zetten of naast de weg te gaan staan met een bord.

Populair Nieuws

Laatste Reacties