Populariteit VPN-diensten in Rusland enorm gestegen

News
woensdag, 09 maart 2022 om 14:30
internet screen security protection 60504f1587115258
Sinds de Russische invasie van Oekraïne zien aanbieders van VPN-diensten dat het verkeer vanuit Rusland de afgelopen tijd flink is toegenomen. Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl.
Rusland blokkeerde afgelopen week meerdere websites van buitenlandse media en social media-platformen. Hierdoor zijn onder andere de BBC, Facebook en Twitter niet meer in het land toegankelijk. Veel Russen maken daarom gebruik van een VPN om de diensten toch te kunnen bezoeken.
VPN-aanbieders SurfShark en ExpressVPN zien de interesse in hun diensten vanuit Rusland flink toenemen. Volgens SurfShark is er sprake van een ‘significante toename’ van het aantal verkopen van zijn diensten in Rusland.

‘’Dat betekent dat mensen in Rusland actief op zoek zijn naar manieren om overheidssurveillance en censuur te omzeilen. Zij willen zo naar geblokkeerde websites of sociale media zoals Facebook of Twitter.’’

De gemiddelde weekverkopen van de VPN-dienst zijn na 24 februari, de dag van de Russische invasie, met 3500 procent gestegen. ‘’De toename van het aantal VPN-downloads in Rusland die we deze weken meemaken is ongekend.’’ Het bedrijf deelt geen specifieke cijfers.
Ook ExpressVPN zegt dat er meer interesse in zijn dienst is dan normaal. ‘’We zagen het bezoek vanuit Rusland naar onze website met 330 procent toenemen vergeleken met een week voor de inval,’’ zegt vicevoorzitter Harold Li. Ook ExpressVPN deelt geen cijfers.

VPN-diensten eerder onder vuur in Rusland

Hoelang Russen op deze manier naar geblokkeerde sites kunnen surfen is afwachten. In 2019 eiste de Russische telecomwaakhond Roscomnadzor namelijk dat VPN-diensten, waaronder ExpressVPN, de Russische overheid toegang zouden geven tot hun servers in het land. ExpressVPN weigerde dit en sloot al zijn servers. Russen kunnen wel nog verbinding maken met servers in andere landen.

Populair Nieuws