Rusland blokkeert buitenlandse media en Facebook

News
vrijdag, 04 maart 2022 om 18:00
zijn nederlandse jongeren social media verslaafd 131841
De Russische autoriteiten beperken toegang tot de sites van meerdere buitenlandse media, waaronder de BBC en Radio Liberty. Ook Facebook, Google Play Store en Apple App Store zouden slecht te bereiken zijn in het land. Dit meldt persbureau AFP.
Journalisten van het AFP in Moskou en analisten van GlobalCheck, een project om blokkades in Rusland en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten te bestuderen en te helpen omzeilen, meldden afgelopen nacht dat meerdere grote websites in Rusland grotendeels zijn geblokkeerd. Onder andere de BBC, de omroep Deutsche Welle en Meduza zijn getroffen. Ook Facebook en de appstores van Google en Apple zijn slecht toegankelijk.
Meduza schrijft op zijn Telegram-account dat zijn site niet langer beschikbaar is voor ‘sommigen van zijn gebruikers’ in Rusland. De online krant zegt geen melding van de autoriteiten te hebben gekregen over een blokkade.
De blokkade van de sites is waarschijnlijk een reactie op de Europese sancties tegen de Russische staatsmedia RT en Sputnik. Volgens de EU zouden deze media desinformatie verspreiden over de oorlog in Oekraïne. Grote bedrijven als Google, Meta en Twitter hebben de twee media geblokkeerd in de EU.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beweerde eerder in een verklaring dat de BBC ‘wordt gebruikt om de politieke situatie en veiligheid in Rusland te ondermijnen’.

Wikipedia bedreigd door Rusland

Eerder deze week dreigde Rusland ook Wikipedia offline te halen. Het Kremlin is er niet mee eens dat de online encyclopedie de situatie in Oekraïne een ‘invasie’ noemt. Ook zouden er geen burgerslachtoffers zijn gevallen en zijn er volgens het land minder Russische soldaten gestorven dan Wikipedia vermeldt.

Populair Nieuws