‘Plotseling gecancelde game was peperduur’

News
woensdag, 04 oktober 2023 om 17:00
gameplaytrailerstill01f1692820261
Onlangs trok SEGA onverwacht de stekker uit Hyenas, een multiplayer shooter die deze zomer nog getoond werd tijdens gamescom. Ontwikkelaars komen nu met verschillende opvallende details over de game. Hij zou bijvoorbeeld zeer veel hebben gekost.
Als extraction shooter met een paar twists leek Hyenas veelbelovend, maar het ziet er naar uit dat het achter de schermen een rommeltje was rondom deze game. Toen de game gecanceld werd kwam ontwikkelaar Creative Assembly met de verklaring dat er veel concurrentie was in het genre, maar YouTuber Volound en VGC horen heel andere redenen.
De game zou bijvoorbeeld tijden in ontwikkeling zijn geweest zonder dat er een duidelijke visie was. Aanvankelijk was het een game waarin spelers loot probeerden te krijgen om te overleven. Pas na een bezoekje van Hollywood-regisseur Neill Blomkamp kwam de suggestie om een luchtiger verhaal te maken waarin spelers zeldzame verzamelitems stelen van miljardairs. Dat gaf de game een duidelijk gevoel van richting.

‘Hyenas had grootste SEGA-budget ooit’

Maar dat gevoel van richting mocht niet baten: SEGA bleef ontevreden over de game en nam steeds meer een hands-on positie in. Er zouden tegen het einde van de ontwikkelingscyclus altijd mensen van SEGA Japan bij Creative Assembly geweest zijn, terwijl de uitgever normaal gesproken alleen maar af en toe kwam kijken. Mogelijk heeft dat ermee te maken dat de game het grootste budget van een SEGA-game ooit had, meer dan de 70 miljoen dollar die Shenmue in 1999 kostte.
Het was toen de game gecanceld werd nog steeds voor velen onduidelijk wat de bedoeling was van de game. Plannen om hem als premium titel aan te bieden waren geschrapt voor een free-to-play live-service model, maar er zouden geen robuuste plannen zijn geweest voor ondersteuning na lancering. Eén van de ontwikkelaars die met Volound sprak begrijpt dan ook dat SEGA de game cancelde en is vooral boos op de leiders van Creative Assembly die er een potje van hebben gemaakt en nu mensen ontslaan die verder niets met Hyenas te maken hadden.

Populair Nieuws