Plagiaatbeschuldiging Palworld mogelijk erg serieus

News
maandag, 22 januari 2024 om 18:30
palworldf1705918826
Sinds een paar dagen vermaken veel mensen zich erg met Palworld. De game haalt overduidelijk inspiratie uit Pokémon, maar gaat hier en daar ver genoeg dat er ook beschuldigingen zijn dat de game plagiaat pleegt. Het lijkt er nu op dat er mogelijk een serieuze zaak is tegen Palworld.
Dat Palworld qua concept lijkt op Pokémon is niet verboden en dat de game visueel overeenkomsten vertoont ook niet. Maar het is verschillende spelers al opgevallen dat de overeenkomsten tussen designs van Pals en Pokémon vaak heel ver gaan. Ook daar zou Palworld-ontwikkelaar Pocketpair nog mee weg kunnen komen, maar er lijken meer problemen te zijn.
Twittergebruiker Byo heeft namelijk ontdekt dat veel 3D-modellen van Pals praktisch dezelfde proporties hebben als 3D-modellen van de Pokémon waar ze op lijken, geript uit Pokémon Scarlet en Violet. Dat dat per ongeluk is, is erg onwaarschijnlijk, vertellen experts aan VGC.
Een anonieme character artist laat weten dat het onmogelijk is voor eigen 3D-modellen om precies dezelfde proporties te hebben als de modellen van een ander als ze niet waren gekopieerd of heel nauwkeurig overgetrokken. Het is heel zeldzaam om een 3D-model na te maken zonder dat het qua proporties afwijkt van het voorbeeld, maar de verhoudingen van Pals zijn opvallend vaak hetzelfde als die van Pokémon. De character artist zou erover durven te getuigen in een rechtszaak dat Palworld geripte assets van Pokémon gebruikt. .

“Pokémon heeft sterke zaak tegen Palworld”

Volgens advocaat David Hansel, die gespecialiseerd is in Intellectual Property en digitale media, heeft Pokémon mogelijk een sterke zaak tegen Palworld. Als het klopt dat de Pokémon-modellen waarmee Pals vergeleken worden rechtstreeks uit een Pokémon game komen, kan dat overtuigend bewijs zijn van plagiaat.
Hansel benadrukt wel dat er echt bewijs moet zijn dat er iets is overgenomen van Pokémon. De maker van Palworld mag gewoon inspiratie halen uit Pokémon, anders was “de [gameindustrie] jaren geleden tot stilstand gekomen”. Er mag geen situatie ontstaan waarbij één ontwikkelaar een monopolie heeft op een bepaalde visuele stijl.