Oplichting met Bitcoin nepadvertenties BN'ers zorgt voor enorme schade

  De laatste tijd zie je het ontzettend veel op Facebook en andere socialemedia-kanalen. Ali B, Humberto Tan en veel andere BN’ers werden zogenaamd rijk met een Bitcoin truc. ‘Banken zijn jaloers’, luidt het dan vaak. De bitcoinadvertenties zijn nep en zorgen voor veel ellende. Er is namelijk al bijna drie miljoen euro aan gemelde schade.

  Deze bekende schade die de oplichters via de Facebook-nepadvertenties hebben aangericht is slechts het gemelde gedeelte volgens Fraudehepdesk, die dit aan Shownieuws vertelde. Waarschijnlijk is er nog een veel hoger bedrag dat oplichters met deze truc bij mensen ontfutseld hebben. Volgens Fraudehelpdesk meldt ongeveer 10 procent van de mensen die gedupeerd zijn zich.

  De fraudeurs die de Facebook-advertenties plaatsen gebruiken afbeeldingen en nep quotes van BN‘ers om mensen over te halen tot de aanschaf van bitcoins. Mensen die op de advertenties klikken en geld uitgeven aan de ‘bitcoinhandelaren’ krijgen daar vervolgens gebakken lucht voor terug. Hun geld is weg en ze blijven met lege handen achter.

  Facebook aangeklaagd wegens BN'er-advertenties

  John de Mol is een van de BN’ers die in de nepadvertenties voorbij komen. Hij sleepte Facebook afgelopen jaar voor de rechter, omdat zijn gezicht onterecht gebruikt werd en Facebook er niet genoeg aan deed. Het sociale medium zou de advertenties moeten verwijderen, maar deed dit niet. Hij won de zaak, maar Facebook is hierna in hoger beroep gegaan. Wat de uiteindelijke uitspraak in de zaak tegen Facebook wordt, moet nog duidelijk worden.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.