Op deze datum krijgt 5G echt de beloofde snelheid

News
vrijdag, 22 december 2023 om 10:00
photo of man in white dress shirt holding phone near window 859265f1595921456
De introductie van 5G in Nederland is niet bepaald soepel verlopen. Deze standaard voor mobiel internet moest voor enorme snelheden zorgen, maar is door complicaties tot dusver nog niet veel sneller dan 4G. Nu is er eindelijk een datum waarop 5G de beloofde snelheid krijgt.
Al jaren kun je 5G-telefoons kopen, maar dat was tot nu toe nooit een echt zinvolle investering, in ieder geval niet in Nederland. De frequentiebanden die nodig zijn voor de beloofde snelheden van meer dan 1 Gbps waren nog bezet door een communicatiestation voor de scheepvaart. Het 5G netwerk zat daarom op een frequentieband die zorgde voor redelijke dekking, maar snelheden die maar ongeveer de helft zijn van wat mogelijk is.
Onlangs werd duidelijk dat de frequenties voor snel 5G-internet begin volgend jaar eindelijk vrijkomen, waarna ze geveild kunnen worden. Als dat eenmaal is gebeurd, kan het 5G-internet in de zomer, namelijk vanaf 1 augustus, in gebruik worden genomen. Dat schrijft demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer.
In de praktijk zal het waarschijnlijk ook niet veel langer duren. Telecomproviders hebben hun zendmasten zal jaren geleden gereedgemaakt door 5G. Dat hoeft dus niet na de veiling van de frequenties pas te gebeuren.

5G had er allang moeten zijn

De frequentiebanden voor 5G hadden overigens al beschikbaar moeten zijn. Er werd zelfs gemikt op dit jaar. Het bedrijf dat ze gebruikte bleef alleen dwarsliggen en vroeg nog niet al te lang geleden om verder uitstel. Daar heeft de minister alleen een stokje voor gestoken.

Populair Nieuws