Minister zet vaart achter 5G in Nederland

News
donderdag, 17 augustus 2023 om 13:00
photo of man in white dress shirt holding phone near window 859265f1595921456
De uitrol van 5G in Nederland wilde lange tijd niet erg vlotten, omdat de benodigde frequenties niet beschikbaar waren. Die komen eindelijk vrij, al doet één van de betrokken partijen moeilijk. Maar de minister van Economische Zaken wil niets meer horen van die bezwaren.
Je kunt al jaren 5G-telefoons kopen, maar daar heb je nog niet zoveel aan. De frequentie die in Nederland is aangewezen voor 5G was namelijk jarenlang bezet door het bedrijf Inmarsat. Dat gebruikte de 5G-frequentie voor noodoproepen van schepen, waardoor hij niet voor 5G-internet beschikbaar was.
De oplossing is om het bedrijf naar een nieuw station in Griekenland te verhuizen, maar Inmarsat doet daar nu moeilijk over. De vergunning die het daar heeft zou te kort zijn, maar daar is minister van Economische Zaken Micky Adriaansens het niet mee eens. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat Inmarsat garanties wil die “nergens in de EU worden gegeven”.
De minister is dus stellig dat Inmarsat niet langer in Nederland kan blijven en dat er voldoende zekerheid is over de toekomst van Inmarsat in Griekenland. Vanaf 1 februari volgend jaar mag de 5G-frequentie niet meer voor noodoproepen in de scheepvaart worden gebruikt. Zo moet voorkomen worden dat de toch al vertraagde uitrol van 5G in Nederland nog langer gaat duren.

5G internet wordt een stuk sneller

Wanneer de 5G frequenties geveild zijn aan telecomproviders, kunnen klanten verwachten dat mobiel internet aanzienlijk sneller wordt. Het huidige 5G-netwerk is qua snelheid nog vergelijkbaar met 4G. Het kan al wel veel meer apparaten tegelijk bedienen dan 4G.