Ook in Nederland telefoonmasten in brand gestoken

  Eerder werden in Engeland al diverse telefoonmasten in brand gestoken als gevolg van complottheorieën die 5G en het coronavirus koppelden. Deze bizarre trend is nu ook naar Nederland overgeslagen. Bij diverse masten in onder anderen Noord-Brabant werd brand gesticht.

  Het lijkt te bizar voor woorden, maar toch is het zo. Complotdenkers delen films op YouTube waarin een verband gelegd wordt tussen de straling afkomstig van 5G telefoonmasten en de verspreiding van het coronavirus. Vorige week gingen al diverse zendmasten in rook op waarbij een link lijkt te leggen naar aanhangers van deze theorie. Het was voor YouTube al aanleiding filmpjes waarin het verband tussen 5G en corona gelegd wordt te verbannen.

  Nu lijkt de trend overgeslagen te zijn naar Nederland. In Nederland zijn deze week al diverse masten slachtoffer van vandalisme geweest. Het Dagblad van het Noorden meldt dan een man het hekwerk van vliegveld Volkert vernielde om '5G netwerkmasten te kunnen verwijderen'. Het Eindhovens Dagblad meldt dat diverse masten in Veldhoven al meerdere keren slachtoffer van vandalisme geweest zijn.

  Edward Jenner via Pexels

  Zelfs Minister Grapperhaus bemoeit zich er inmiddels mee. Hij noemt het vandalisme "aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving. Het is levensgevaarlijk."

  Volgens complottheoriedenkers moet er een link zijn tussen 5G en het coronavirus, omdat Wuhan een eerste locatie was waar 5G uitgerold werd. Wuhan is ook de eerste plaats waar het coronavirus uitbrak. Dat het virus zich inmiddels over de hele wereld verspreidt, terwijl er maar heel weinig 5G masten actief zijn en dat diverse van de meest geraakte landen waaronder Iran helemaal geen 5G hebben, is aan de complotdenkers niet besteed.

  Saillant detail: In Nederland staan, behalve een paar test-masten van KPN, nog helemaal geen 5G masten. De beschadigde masten zijn dan ook reguliere 3G/4G masten.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.