Online battles in Pokémon Scarlet & Violet blijken oneerlijk

News
maandag, 28 november 2022 om 17:00
pokemon scarlet keyartf1668713769
Pokémon Scarlet en Violet verkopen als een tierelier, maar ontvangen ook veel kritiek op hun technische toestand. De games draaien niet al te soepel en kennen veel bugs. Nu is ook een probleem ontdekt met de online battles: ze zijn namelijk niet helemaal eerlijk.
In een Pokémon gevecht zit een element van willekeur. Zo zijn er aanvallen die niet honderd procent van de tijd raak horen te zijn. Met een virtuele dobbelsteenworp wordt dan achter de schermen bepaald of de aanval raak is of niet. Maar spelers melden dat die dobbelsteenworp in de online-modus van Pokémon Scarlet en Violet niet zo willekeurig is als hij zou moeten zijn (via VGC).
Dat komt doordat computers niet daadwerkelijk random uitkomsten kunnen geven. In plaats daarvan worden uitkomsten berekend aan de hand van een zogenaamde seed. Deze bepaalt de uitkomst van dobbelsteenworpen en moet in elk Pokémon-gevecht anders zijn zodat de uitkomst van berekeningen onvoorspelbaar blijft. Maar in online gevechten gebruiken Pokémon Scarlet en Violet steeds dezelfde seed.
Dat heeft tot gevolg dat spelers die veel online gevechten spelen op een gegeven moment kunnen voorspellen hoe een gevecht loopt. Spelers merkten bijvoorbeeld al dat aanvallen die minder dan 91 procent accuraat zijn, in de eerste beurt altijd missen. Inmiddels zijn er ook manieren ontdekt om aanvallen die een tegenstander gegarandeerd in één klap uitschakelen altijd raak te laten zijn, terwijl ze juist vaak horen te missen. Dat is natuurlijk oneerlijk voor de andere speler.

Gaat Game Freak de gevechten in Scarlet en Violet veranderen?

Dat spelers van tevoren weten wat wel en niet gaat werken in een Pokémon-gevecht is niet de bedoeling. Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat dit een bug is, of een vergissing van Game Freak. Er komen nog patches voor Pokémon Scarlet en Violet om bijvoorbeeld compatibiliteit met Pokémon HOME toe te voegen, maar het is onbekend welke bugs Game Freak nog onder handen gaat nemen.