Onderzoek: “Nederlanders houden van bingen”

News
dinsdag, 16 augustus 2022 om 11:00
pexels jeshootscom 1040158f1628249300
De manier waarop je een tv-serie kijkt kan tegenwoordig erg uiteenlopen. Streamingdiensten hebben het bingen van series populair gemaakt, maar er is ook nog genog dat wekelijks verschijnt. Maar van dat laatste lijken de meeste Nederlanders niet gediend.
Uit onderzoek van Streamwijzer blijkt dat Nederlanders er niet zo van houden om wekelijks op een nieuwe aflevering te wachten. Van duizend deelnemers gaf maar 5 procent aan een voorkeur te hebben voor wekelijkse afleveringen. Daaruit volgt natuurlijk dat 95 procent het liefst alle afleveringen tegelijk ziet verschijnen.
Redenen die gegeven worden voor deze voorkeur voor bingen zijn voorspelbaar. Een respondent geeft bijvoorbeeld aan het “heerlijk” te vinden om 3 à 4 afleveringen op een avond te kijken. Op die manier is hij binnen een week door een seizoen heen.
Een respondent die de voorkeur geeft aan wekelijkse afleveringen vindt dat releasemodel bevorderlijk voor de “fan-ervaring”. Hij stelt dat je er bij wekelijkse afleveringen redelijk vanuit kunt gaan dat iedereen bij is tot de laatste aflevering. Dat mist deze respondent bij afleveringen die allemaal tegelijk verschijnen.
hbo maxf1650354911

Streamingdiensten benaderen bingen verschillend

Er is een groot verschil in de mate waarin streamingdiensten het bingen bevorderen. Netflix geeft meestal nog alle afleveringen tegelijk uit, hoogstens wordt het seizoen opgesplitst. Diensten als HBO Max en Disney+ komen juist met wekelijkse afleveringen, terwijl weer andere diensten een tussenvorm hanteren.
In het onderzoek van streamwijzer kon overigens alleen een voorkeur voor wekelijkse aflveringen of hele seizoenen worden uitgesproken. Wellicht zou de verdeling anders zijn als er een optie was geweest voor een aantal afleveringen tegelijk, een model dat bijvoorbeeld The Boys hanteert.

Populair Nieuws