Officieel: Red Bull en andere F1-teams hebben budget cap niet overschreden

News
dinsdag, 05 september 2023 om 14:30
christian horner gp australie 2023 blijf1681816199
Het leek weer uit te lopen op een grote soap in de Formule 1, nadat er geruchten waren dat sommige teams de budget cap hebben overschreden. Maar de FIA heeft officieel bekendgemaakt dat iedereen zich aan de regels heeft gehouden.
De Formule 1 lijkt door alle drama soms meer op een grote soap dan de koningsklasse van de motorsport. Met name sommige teambazen weten perfect de publieke opinie te bespelen door pittige uitspraken te doen.
In juli leek het weer uit te lopen op een groot drama. Toen kwam er namelijk een gerucht naar buiten dat maar liefst drie teams zich niet gehouden zouden hebben aan de budget cap in 2022. Er was dan ook meteen speculatie om welke teams het zou gaan, waarbij onder andere Red Bull Racing werd aangewezen.
Alle teams kunnen nu alleen opgelucht ademhalen. De FIA heeft namelijk vandaag bekendgemaakt dat geen enkel Formule 1-team de budget cap heeft overschreden in 2022. Dat meldt Motorsport.com. De FIA heeft niet alleen gekeken naar de uitgaven door de teams, maar ook mogelijke overtredingen door externe partijen die gelieerd zijn aan de teams.

“De FIA bevestigt dat haar 'Cost Cap Administration' de beoordeling heeft afgerond van de documentatie die is ingediend door elke deelnemer van het FIA Wereldkampioenschap Formule 1 2022. Dit is met betrekking tot de volledige jaarrapportageperiode 2022 eindigend op 31 december 2022. De FIA Cost Cap Administration heeft aan alle tien deelnemers conformiteitscertificaten afgegeven.”

Red Bull Racing over de schreef

Vorig jaar was er veel gedoe over de budget cap, toen bleek dat Red Bull Racing het budget had overschreden en Williams en Aston Martin een procedurefout hadden gemaakt. Het team van Max Verstappen had zich schuldig gemaakt aan een minor breach, wat uiteindelijk neerkwam op 400.000 euro - op een budget van 145 miljoen euro.
De FIA heeft Red Bull daarvoor een straf opgelegd van zeven miljoen euro en 10 procent minder windtunneltijd voor dit seizoen. Niet alle teams waren daar tevreden mee, zo riep McLaren-teambaas Zak Brown op om het team te diskwalificeren voor het 2021 kampioenschap. Die straf was alleen niet één van de opties voor een minor breach, waar de teams allemaal mee hebben ingestemd.