Oud F1-coureur dreigt met rechtszaak over verloren titel tegen Hamilton

News
donderdag, 31 augustus 2023 om 10:30
Oud F1-coureur Felipe Massa staat op het punt om een rechtszaak te beginnen tegen de FIA en FOM. De Braziliaan wil geld zien voor het mislopen van de titel in 2008 aan Lewis Hamilton.
Een paar weken geleden heeft Felipe Massa zijn juridische team een brief laten sturen naar de FIA en Formula One Management. In de brief eist de voormalig F1-coureur een geldbedrag dat gelijk is aan de bonus die een coureur krijgt voor het winnen van het Formule 1-wereldkampioenschap.
Volgens Autosport.com hebben de FIA en FOM gereageerd op de brief, maar hebben beide partijen aangegeven dat het niet mogelijk was door de zomerstop om in te gaan op de claim. Dat antwoord is niet goed gevallen bij het juridische team van Massa, dat nu stelt een rechtszaak te beginnen als ze geen antwoord hebben gekregen voor volgende week vrijdag.
Volgens het team van Massa is het namelijk niet redelijk dat er zo’n lange vertraging tussen zit. Helemaal omdat de zaak al maanden lang gestart is en de zomerstop er geen invloed op zou hebben gehad.

Waarom claimt Massa het geldbedrag?

In april heeft Massa al gezegd dat hij zichzelf ziet als de rechtmatige wereldkampioen van 2008, in plaats van Lewis Hamilton. Dat komt door een uitspraak van voormalig F1-eigenaar Bernie Ecclestone. In 2008 was er namelijk een schandaal, genaamd Crashgate, waarbij Fernando Alonso de GP van Singapore won door een bewuste crash van teamgenoot Nelson Piquet Jr.
De FIA en Ecclestone maakten het schandaal pas in 2009 bekend, waarna de uitslag van het seizoen ervoor niet meer beïnvloed kon worden. In het interview heeft Ecclestone alleen gezegd dat hij en FIA-baas Max Mosley al na de GP van Singapore op de hoogte waren van Crashgate. Het plan was om de uitslag van die race te schrappen, waardoor Massa uiteindelijk de titel in 2008 zou hebben gewonnen.