'Drie Formule 1-teams hebben de budget cap overschreden'

News
woensdag, 19 juli 2023 om 10:00
f1 gp canada 2023f1687159119
Na de controverse over Red Bull Racing vorig jaar, lijkt het dit jaar in de Formule 1 helemaal uit de hand te lopen. Naar verluidt zouden drie teams de budget cap hebben overschreden.
Vorig jaar ontstond er halverwege het seizoen een enorme discussie. Niet over de strijd tussen Red Bull Racing en Ferrari, maar over de budget cap. Aston Martin en Williams hadden procedurefouten gemaakt, terwijl Red Bull Racing in 2021 over het seizoen 400.000 euro te veel had uitgegeven.
Meerdere teambazen schreeuwden moord en brand, met name Toto Wolff van Mercedes en Zak Brown van McLaren. Uiteindelijk gaf de FIA een boete van zeven miljoen euro en 10 procent minder windtunneltijd. Een straf die pas later dit jaar voelbaar wordt voor Red Bull.
Na alle discussies rondom de budget cap en de straf, leek het erop dat de teams gewaarschuwd waren. Maar het lijkt dit jaar nog erger te zijn dan vorig jaar. Volgens de Italiaanse tak van Motorsport.com, dat heeft gesproken met CEO Stefano Domenicali, zijn er drie teams die de budget cap hebben overschreden. Welke teams dat zijn, wordt naar verluidt aan het einde van juli bekendgemaakt.

De oorzaak van alle overschrijdingen?

Als er daadwerkelijk drie teams zijn die de budget cap hebben overschreden, dan zou dan ook niet een enorme verrassing zijn. Vorig jaar werd namelijk al de noodklok geluid, omdat door de stijgende kosten voor transport en de hoge inflatie, de kosten hoger uitpakten voor de teams dan gebudgetteerd.
Met name de teams in het Verenigd Koninkrijk hebben last van de hogere kosten, wat het waarschijnlijker maakt dat de overtreders gevestigd zijn in dat land. Het is ook afwachten met hoeveel geld het budget is overschreden, want als het bedrag valt onder een ‘major breach’, dan kunnen er harde, sportieve sancties worden getroffen.