Nintendo Switch, Steam Deck batterij moet vervangbaar worden

News
maandag, 17 juli 2023 om 17:00
20211005 switcholed8f1633465772
Het zal je niet zijn ontgaan dat het tegenwoordig knap lastig is om de batterij van een apparaat te vervangen. Dat geldt voor smartphones, maar ook voor bijvoorbeeld draagbare game consoles. De EU wil hier alleen graag een stokje voor steken.
De EU wil graag dat er minder verspilling is rondom batterijen. Er wordt daarom gewerkt aan nieuwe regelgeving, die nu is aangenomen door de Raad van de Europese Unie. Een belangrijke nieuwe regel is dat er vanaf 2027 alleen nog maar apparaten mogen worden verkocht waarvan batterij te vervangen is.
Dat zal gelden voor bijvoorbeeld smartphones en laptops, maar de EU bevestigt ook aan Overkill dat gaming hardware ook onder deze regels valt. Dat zou dus betekenen handhelds, zoals toekomstige versies van de Steam Deck of de Switch 2 het moeten toelaten dat je bij de batterij kan. Klanten moeten ze zelf kunnen vervangen, zonder dat daar speciaal gereedschap voor nodig is (mocht het wel nodig zijn, dan moet dat gereedschap meegeleverd worden met het product).
De regels zullen waarschijnlijk niet gelden voor apparaten die al op de markt zijn. Aangezien een Switch 2 door velen volgend jaar al wordt verwacht, komt die er waarschijnlijk onderuit. Maar een revisie in of na 2027 zou zich waarschijnlijk wel aan de wet moeten houden, net zoals een nieuwe Steam Deck, een ROG Ally of totaal andere hardware.

EU wil ook opladers aan banden leggen

Het is niet de eerste keer dat de EU zich bemoeit met nieuwe apparaten op de markt. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een wet aangenomen die maakt dat alle opladers vanaf volgend jaar een USB-C aansluiting moeten gebruiken. In veel gevallen was dat al zo en Apple’s iPhone is één van maar een paar apparaten die momenteel niet via USB-C opladen.

Populair Nieuws