Nieuwe PS5 heeft opvallende verandering aan de chipset

News
maandag, 26 september 2022 om 14:30
pexels kerde severin 5961216f1633603917
Recent is er een nieuw model van de PlayStation 5 opgedoken in Australië. De nieuwe PS5 is nu open gemaakt en daarbij valt een verandering aan de chipset op.
Vaak komt er tijdens de levenscyclus van een console wel één of meerdere grote updates. Denk bijvoorbeeld aan een PS4 Slim of PS4 Pro. Maar tussen de updates met een naamsverandering door, maken fabrikanten vaak ook kleinere upgrades, die stilletjes de markt op worden gebracht.
In augustus heeft Sony alleen een nieuw PS5 model gelanceerd, dat werd opgemerkt door Japanse retailers. Niet veel later waren de eerste exemplaren verschenen in Australië, waarna er al meteen een paar verschillen opvielen. Zo is de nieuwe PS5 een stuk lichter dan de eerdere versies van de console.
Het nieuwe model is nu alleen open geschroefd door Angstronomics en volgens de publicatie is er nog een verschil met de oude PS5 consoles. Eerder is uit tests gebleken dat het apparaat zuiniger is, terwijl de performance precies hetzelfde blijft. Volgens Angstronomics komt dat door een update aan de chipset van de PS5.

Wat is er aan de PS5 chipset veranderd?

De AMD chipset is nu veranderd van een 7 nanometer chip naar een 6 nanometer chip. De architectuur blijft hetzelfde, maar door het kleinere oppervlak kan er worden bezuinigd op de koeling, wat weer zorgt voor een zuinigere console. Mogelijk kunnen de productiekosten ook worden verlaagd voor Sony.
Een kleinere chipset is niet geheel een verrassing. AMD heeft namelijk al eerder een soortgelijke upgrade uitgevoerd voor de eigen videokaarten en processors. Waarschijnlijk krijgt de Xbox Series X binnenkort ook een kleinere chipset.