Nieuwe NL Alert app moet nu iedereen kunnen waarschuwen

News
dinsdag, 12 december 2023 om 17:30
nl alert app gaat testbericht uitsturen 62594f1591615467
De NL Alert app heeft een flinke update gekregen. Door de vernieuwde app moeten nu alle Nederlanders gewaarschuwd kunnen worden, wat eerder niet het geval was.
De eerste maandag van de maand wordt altijd om 12 uur ‘s middags noodmeldingen getest. Waar dat vroeger het klassieke luchtalarm was, is die functie tegenwoordig grotendeels overgenomen door de NL Alert app. In plaats van een alarm ergens in de buurt, zal nu je smartphone tekeer gaan met geluid, trillingen en een notificatie.
De app wordt niet alleen gebruikt bij een luchtaanval, maar ook bij andere dringende situaties waarbij het publiek ingelicht moet worden. Als er bijvoorbeeld een grote brand in de buurt is met gevaar op verspreiding van chemische stoffen, dan zal je een bericht krijgen om naar binnen te gaan en de ramen en deuren te sluiten.
Maar de meldingen waren niet voor iedereen even consistent. Nederlanders die bijvoorbeeld vlakbij de grens wonen, kregen vaak geen melding, omdat hun smartphone verbinding maakte met een zendmast over de grens. En een hard geluid en vibraties zijn niet even duidelijk voor iemand die doof is. Ook die Nederlanders moeten nu goed ingelicht worden met de nieuwe NL Alert app.

Wat is er veranderd in de app?

Gebruikers van de NL Alert app kunnen sinds de update aangeven in welke regio’s ze een noodmelding willen ontvangen. Er wordt dan niet meer puur geselecteerd op basis van de locatie waar je je bevindt. Het blijft daarnaast wel mogelijk om notificaties te blijven ontvangen op basis van je locatie.
Voor slechthorenden en doven is er nu de optie om lichtflitsen te ontvangen als er een waarschuwing binnenkomt. Voor mensen met slecht zicht is er anderzijds de optie toegevoegd om in- en uit te zoomen, het contract kan worden vergroot en er is een Dark Mode-optie. De geschreven tekst in de app kan ook worden voorgelezen.