Nieuwe MacBook Pro kent een downgrade

News
woensdag, 25 januari 2023 om 14:30
Onlangs onthulde Apple nieuwe versies van de MacBook Pro. Deze zijn nu op de mart en dus kunnen ze uitgebreid getest worden. Het blijkt helaas dat ze een downgrade hebben gekregen.
Je zou verwachten dat een nieuwe MacBook Pro met een nieuwe chipset in alle opzichten beter is dan een oude versie. Maar 9to5mac heeft ontdekt dat de nieuwe laptops op in ieder geval één manier wat tegenvalt vergeleken met de vorige MacBook Pro. Het basismodel van de 14-inch laptop heeft namelijk een minder snelle SSD.
De SSD van 512GB in de MacBook Pro van 14 inch leest met een snelheid van 2970MB per seconde en schrijft met een snelheid van 3150 MB per seconde. Dat is een stuk minder snel dan de 4900 MB per seconde leessnelheid en 3950 MB per seconde schrijfsnelheid van de MacBook Pro Met M1 Pro chip van een paar jaar geleden.
De SSD van de nieuwe MacBook Pro heeft dezelfde opslag als de vorige, maar deze is verdeeld over minder chips. Omdat de SSD zo minder parallel kan lezen en schrijven, wordt de SSD langzamer, ondanks dat hij op veel andere vlakken hetzelfde is. In veel gevallen merk je er niet zoveel van, maar de MacBook Pro is gericht op mensen die met grote bestanden werken (bijvoorbeeld in design) en dus wel wat SSD snelheid kunnen gebruiken.

Niet elke MacBook Pro heeft tragere SSD

Gelukkig lijkt het erop dat niet elke MacBook Pro minder snel is dan in de vorige generatie. 14-inch modellen met een grotere opslag lijken nergens last van te hebben en ook 16-inch modellen hebben nergens last van. De goedkopere variant van de Mac Mini heeft dan weer wel een tragere SSD.

Populair Nieuws