'Nieuwe iPhone en iPad duurder door chiptekort'

News
dinsdag, 07 september 2021 om 14:30
iphone 12 1f1603361599
Er is een groot tekort aan chips, waardoor de chips een stuk duurder worden. Dit kan nadelig zijn voor de prijs van nieuwe iPhone's en iPads die volgend jaar uitkomen.
Het bedrijf TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) waar Apple, maar ook bedrijven zoals Nvidia en AMD chips vandaan halen maakt de prijs van zijn chips een stuk duurder. TSMC probeerde vergeleken met de concurrenten de prijs niet veel duurder te maken, maar vanaf 1 oktober gaan de prijzen van de chips toch echt fors omhoog. Dat meldt Nikkei Asia.
Als grootste klant van TSMC valt de prijsstijging voor Apple nog wel mee. Voor Apple stijgt de prijs namelijk met 3 procent. De prijsstijging voor andere klanten kan de verhoging oplopen tot maar liefst 20 procent. Mogelijk kunnen dus ook de prijs van andere producten in de nabije toekomst gaan stijgen.

Wereldwijd chiptekort

Het chiptekort ontstond al aan het begin van de coronacrisis, toen China de fabrieken waarin de chips worden gefabriceerd tijdelijk sloot. Door deze maatregel is er veel meer vraag voor chips ontstaan dan dat er aanbod voor is. De vraag neemt ook alleen maar toe. Door het thuiswerken groeide de vraag naar computers waar ook weer chips voor nodig zijn. Het kan nog een paar jaar gaan duren voordat de markt weer stabiel is.
Volgend jaar zal het probleem echt duidelijk worden voor Apple wanneer ze de nieuwe iPhone en iPad gaan lanceren. De prijs van deze producten zal waarschijnlijk een stuk duurder worden door de chips. Een hogere prijs voor het produceren van een product komt immers vaak op het bordje van de consument. Daarbij komt ook nog eens dat het zo kan zijn dat de producten slecht leverbaar worden door het chiptekort.