Nieuwe iPhone 14 feature werkt net iets té goed

News
maandag, 10 oktober 2022 om 11:30
iphone 14 prof1672917626
De iPhone 14 brengt relatief weinig nieuwe features, maar een feature die voor veel mensen wel interessant zal zijn is de crashdetectie. Bij een auto-ongeluk kan je iPhone namelijk zelf de hulpdiensten bellen als jij daar niet meer toe in staat bent. Het probleem is alleen dat er al meerdere keren vals alarm is gegeven tijdens achtbaanritten.
De crashdetectie die te vinden is in de iPhone 14 en sommige modellen van de Apple Watch werkt door snelheid, lucthrduk en g-krachten te meten. Plotselinge verschillen in die waardes kan erop wijzen dat de iPhone betrokken is bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Maar precies die waardes gaan ook flink op en neer tijdens een achtbaanritje.
The Wall Street Journal meldt dan ook dat er al meerdere keren vals alarm is geslagen wanneer een iPhone aanwezig was op een achtbaan (via The Verge). Normaal gesproken hoeft een vals alarm geen probleem te zijn, aangezien de iPhone eerst de gebruiker waarschuwt voor er gebeld wordt. Die waarschuwing hoor je alleen waarschijnlijk niet op een achtbaan en de tijd die je hebt om de noodoproep te stoppen is maar 20 seconden.

Gaat Apple de crashdetectie bijstellen?

Vals alarm slaan bij een noodnummer is niet bepaald wenselijk, aangezien het ten koste kan gaan van echte ongevallen. Je zou daarom misschien verwachten dat Apple hier snel op in wil grijpen. Maar in een reactie tegenover The Wall Street Journal laat Apple enkel weten dat de functie valse positieven moet minimaliseren en dat de functie verder blijft verbeteren.
Gelukkig kun je als gebruiker hier zelf ook wat aan doen. Als je je telefoon uit of in vliegtuigstand hebt, kan de automatische noodoproep niet gedaan worden. Ook kun ervoor kiezen om je telefoon niet mee te nemen in de achtbaan, zoals verschillend parken volgens Coaster101 al aanraden.