Alle nieuwe features van de iPhone 14

Article
maandag, 19 september 2022 om 9:00
iphone 14 prof1672917626
De nieuwe generaties iPhones ligt nu in de winkel, maar wat zijn eigenlijk de nieuwe features? Dat is toch handig om te weten voordat je de overstap maakt. Wij zetten de features voor je op een rij.

Nieuwe camera’s

De camera’s zijn een belangrijk onderdeel van je smartphone en gelukkig voor de fotografieliefhebber neemt Apple ze doorgaans serieus. Ook op de iPhone 14 vind je verbeterde camera’s ten opzichte van de vorige generatie. De selfiecamera aan de voorkant is er bijvoorbeeld één van 12 MP en bovendien heeft hij autofocus.
Voor andere verbeteringen moet je bij de iPhone 14 Pro en Pro Max zijn. Deze toestellen krijgen namelijk een camera van 48 MP voor de groothoeklens (de andere lenzen blijven 12 MP). Dat zorgt voor een hogere resolutie en dankzij pixel binning, een techniek waarbij pixels van een 48 MP opname worden samengevoegd tot een eindresultaat van 12 MP, kun je betere opnames maken bij weinig licht.

Dynamic Island

In voorgaande iPhone generaties was er bovenin het scherm een kleine inkeping om de frontcamera in te verwerken. Deze zogeheten notch verdwijnt bij de iPhone 14 Pro en Pro Max. In plaats daarvan is de frontcamera verwerkt in een pilvormige uitsparing boven in beeld. Dat klinkt misschien storender dan een notch, maar Apple heeft van deze uitsparing een leuke feature gemaakt: het Dynamic Island.
Het zwarte eiland in het beeld verandert namelijk van vorm en grootte als je bepaalde apps of functies gebruikt. Op die manier kan de iPhone 14 Pro van allerlei informatie weergeven in een soort paneel dat zich helemaal aanpast aan wat er precies op moet staan. Hopelijk verzinnen app-ontwikkelaars goede en vooral handige functies voor het Dynamic Island.
iphone 14 pro plus colorsf1670947103

120 Hz always-on display

De iPhone 14 Pro en Pro Max hebben ook een ander scherm dan de iPhone 14 en iPhone 14 Plus. Dit scherm heeft een refresh rate van 120 Hz, iets wat Apple ProMotion noemt. Uit die naam kun je misschien al afleiden dat bewegingen op je scherm er hopelijk heerlijk smooth uit gaan zien.
Verder is het scherm van de Pro-modellen een always-on display. Dat wil zeggen dat je telefoon in slaapstand geen zwart scherm geeft, maar bijvoorbeeld de tijd en ander widgets laat zien. Dat gebeurt met een lage verversingssnelheid en in gedempte kleuren zodat het heel weinig batterij kost.
2022 09 15 iphone 14f1670935818

Satellietcommunicatie (maar niet in Nederland)

Een potentieel probleem van een mobiele telefoon is dat je op sommige plekken geen bereik hebt, wat in noodsituaties op zijn zachts gezegd niet handig is. Satellietcommunicatie lost dat op, maar de meeste smartphones hebben dat niet. De iPhone 14 line-up heeft de technologie alleen wel.
Maar in Nederland kun je deze niet gebruiken, dus een reden om de iPhone 14 te kopen is het niet. Gelukkig was het in Nederland soweiso geen heel nuttige feature. De dekking van het mobiele netwerk in ons land is goed genoeg dat je geen satellietverbinding nodig moet hebben, tenzij er iets heel erg mis gaat met het gewone netwerk.

Populair Nieuws