Netflix mag toch account delen stoppen

News
donderdag, 27 oktober 2022 om 14:30
netflix 5432181 1920f1658221200
Gebruikers die accounts delen zijn een grote ergernis van Netflix. Het bedrijf zou liever zien dat gebruikers die meeliften op het account van een ander zelf een abonnement nemen. Een plan om dat te voorkomen stuitte onlangs op weerstand van de consumentenbond, maar Netflix geeft nu meer duidelijkheid.
Vanaf volgend jaar wil Netflix een toeslag vragen wanneer je je account langer dan twee weken op een ander adres gebruikt. Daarvoor legt het bedrijf vast met welk IP adres en op welk televisietoestel je normaal gesproken kijkt. Wanneer vervolgens gedetecteerd wordt dat je vanaf een andere locatie kijkt, kun je dat adres tegen een kleine vergoeding toevoegen aan je abonnement.
De Consumentenbond had alleen enkele vraagtekens bij dat plan. Volgens Europese regelgeving reist een abonnement op een streamingdienst met je mee, ook als je langer dan 14 dagen weg bent. Het leek er daarom op dat het plan van Netflix tegen de wet was.
Maar de Consumentenbond heeft inmiddels met Netflix gesproken en het blijkt dat je wanneer je op reis bent zonder toeslag je Netflix-account kunt gebruiken. Dat kon sowieso al als je mobiele apparaten gebruikte, maar blijkbaar geldt het in alle gevallen. Hoe Netflix onderscheid wil maken tussen een meelifter op een ander adres en iemand die langdurig buitenshuis verblijft is niet duidelijk.

Hoe wil Netflix weer abonnees winnen?

Netflix heeft voor het eerst in jaren enige moeite om abonnees vast te houden. Daarom komt het bedrijf met allerlei manieren om meer abonnees te winnen. Zo komt er een goedkoper abonnement en kun je nu ook je profiel van het ene naar het andere abonnement overzetten.