Nederlandse toezichthouder wil dat Apple aanpassingen maakt aan de App Store

News
vrijdag, 08 oktober 2021 om 14:00
app storef1632382774
De Nederlandse toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) wil dat Apple aanpassingen maakt aan de App Store. De autoriteit gaat hiervoor naar de rechter. Het nieuws dat ACM deze conclusie heeft getrokken is door Reuters bekendgemaakt.
Sinds 2019 zou de Autoriteit Consument en Markt onderzoek doen naar de App Store. De aanleiding hiervan zou zijn dat het moederbedrijf van Tinder een klacht heeft ingediend over de App Store. De ACM was aan het begin alleen bezig met het onderzoeken van datingapps, maar heeft dit onderzoek daarna breder getrokken naar alle apps op de digitale winkel van Apple

Wat is de conclusie van de toezichthouder?

De ACM zou met een conclusie zijn gekomen. De conclusie zou zijn dat het door Apple niet toelaten van andere betaalmethodes buiten de App Store, ervoor zorgt dat Apple een te grote machtspositie heeft. Dit zorgt namelijk voor minder concurrentie van het bedrijf en dat is nadelig voor de consument. De ACM is nu naar de rechter gestapt om ervoor te zorgen dat Apple aanpassingen moet gaan maken aan de Nederlandse App Store.
Apple ligt al langer onder vuur, vooral door de rechtszaak tegen Epic Games. Apple heeft namelijk Fortnite uit de App Store verwijderd, omdat er in Fornite een betalingsmethode werd aangeboden die buiten de App Store viel. Dat gaat in tegen de regels van de App Store. Epic Games ging hier niet mee akkoord en heeft een rechtszaak aangespannen. Daarbij heeft Epic Games het belangrijkste punt gewonnen.
De Nederlandse toezichthouder is niet de enige autoriteit die kritiek heeft op de monopolie van Apple. De techgigant is namelijk ook aangeklaagd in Zuid-Korea en Japan. Apple heeft daardoor al besloten om haar regels aan te passen en app-ontwikkelaars toe te laten staan om betaalmethoden aan te bieden, waardoor er geen commissie afgedragen hoeft te worden aan Apple.