Epic wint grootste strijd met Apple in Fortnite-rechtszaak

News
maandag, 13 september 2021 om 9:30
fortnite seizoen 6 4f1615896861
De rechter heeft eindelijk uitspraak gedaan in de Fortnite-rechtszaak tussen Epic en Apple. Waar laatstgenoemde de meeste punten heeft gewonnen, wint Epic juist de meest belangrijke strijd.
Al sinds vorig jaar vechten Apple en Epic een gevecht uit in de rechtszaal omtrent meerdere zaken, met name rondom Fortnite. Zo vindt Epic bijvoorbeeld dat Apple een monopolie heeft op het uitgeven van apps op de iPhone en iPad. De rechter ziet dat anders, want die heeft nu bepaald dat Apple gelijk krijgt op alle punten waar de rechtszaak over ging, op eentje na.
En laat het ene punt dat Epic heeft gewonnen, nu net gaan om de strijd waar alles mee is begonnen. Volgens de rechter moeten ontwikkelaars namelijk andere betaalmethodes in hun games en applicaties kunnen aanbieden, zodat ze de 30 procent commissie van Apple kunnen omzeilen.
Epic had vorig jaar een aparte betaalmethode aan Fortnite toegevoegd, zodat ze niet een groot deel aan Apple hoefde te betalen. Volgens de techgigant ging dat tegen de regels van de App Store in en gooide meteen Fortnite uit de digitale winkel. De rechter stelt Epic in die strijd dus nu in het gelijk.

Epic niet eens met de rechter

Ondanks dat Epic gelijk heeft gekregen op het meest belangrijke punt in de rechtszaak, gaat de ontwikkelaar toch in hoger beroep. De studio achter Fortnite vindt namelijk dat ze ook op andere punten gelijk heeft en is het niet eens met de 20 miljoen dollar aan schade die ze moet betalen aan Apple.
Eerder in september gaf de rechter in Japan al een soortgelijk oordeel. Apple werkt toen geforceerd om alternatieve betaalmethodes toe te laten in dat land, maar besloot om dat wereldwijd uit te rollen. Er werd toen alleen een uitzondering gemaakt voor games, maar ook daar zal de techgigant nu verandering in moeten brengen.