Nederland wil stijging Netflix prijzen voorkomen

News
maandag, 27 februari 2023 om 14:00
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
Veel Streamingdiensten worden af en toe duurder. Ook Netflix heeft in het verleden de prijs verhoogd, al gooit het momenteel juist de prijzen omlaag. Nederland maakt zich alleen zorgen dat een nieuw plan Netflix en andere streamingdiensten juist weer duurder kan maken en wil dat voorkomen, zo meldt het Dagblad van het Noorden.
De EU denkt erover om streamingdiensten mee te laten betalen aan het netwerkonderhoud van Internetproviders. Mede door streamingdiensten is het dataverkeer namelijk enorm toegenomen en telecombedrijven lobbyen al een tijdje om niet alleen te zelf te hoeven opdraaien voor de kosten die dat met zich meebrengt. Eurocommissaris Thierry Breton is daarom met een plan gekomen om diensten die veel internetverkeer genereren een toeslag te laten betalen aan providers.
Maar Nederland is fel tegen dat plan, dat ook wel de Netflix-taks wordt genoemd. Dat heeft een aantal redenen, waaronder de vrees dat streamingdiensten de toeslag die ze moeten betalen zullen doorberekenen in de abonnementskosten die een klant betaalt. Als dat gebeurt betaalt een klant in wezen dubbel aan netwerkonderhoud: in de abonnementskosten van een streamingdienst, en in de kosten van een internetabonnement bij een provider.

Netflix-taks breng took netneutraliteit in het gedrang

Een andere reden dat de Netflix-taks er volgens nederland niet moet komen is dat het volgens Minister van Economische Zaken Klimaat Micky Adriaansens mogelijk in strijd is met de regels rondom netneutraliteit. Een internetprovider mag geen internetverkeer blokkeren, vertragen of voortrekken en geen verschillende prijzen vragen voor verschillende soorten internetgebruik. Dat lijkt alleen op de loer te liggen wanneer internetdiensten een toeslag aan providers moeten gaan betalen.
Nederland heeft overigens ook onderzoek laten doen naar de mogelijke gevolgen van de Netlix-taks. De taks blijkt niet daadwerkelijk een probleem te verhelpen. Telecombedrijven zouden namelijk helemaal geen hogere kosten maken door meer internetverkeer.