Monster Energy probeerde Pokémon en Monster Hunter aan te klagen

News
dinsdag, 11 april 2023 om 16:00
pokemon scarlet keyartf1668713769
Vorige week kwam naar buiten dat Monster Energy een aanklacht heeft ingediend tegen Dark Deception: Monsters & Mortals. Dat is niet de enige game die het bedrijf heeft geprobeerd te stoppen, want ook Pokémon en Monster Hunter zijn aangeklaagd.
Monster Energy gaat heel ver om haar merknaam te beschermen. Zo ver zelfs, dat zo’n beetje alles met ‘monster’ in de naam wordt aangeklaagd door het bedrijf. Volgens de energiedrankjesgigant is het namelijk heel verwarrend voor consumenten om Monster Energy en games als Dark Deception: Monsters & Mortals uit elkaar te houden. De ontwikkelaar achter die game heeft een aanklacht ontvangen van Monster Energy, zo heeft de oprichter vorige week laten weten.
Nu blijkt dat Monster Energy dat wel vaker heeft geprobeerd en niet alleen tegen ontwikkelaars van indie games. Uit een rapport dat is gepubliceerd door Automaton blijkt namelijk dat in Japan onder andere Capcom en The Pokémon Company zijn aangeklaagd. Monster Energy zou namelijk problemen hebben met de namen van Monster Hunter en Pokémon.
De reden voor de aanklacht tegen Pokémon is de naam voor de franchise in Japan. In dat land staat de reeks namelijk bekend onder Pocket Monsters, wat volgens Monster Energy teveel lijkt op hun product. Pokémon (1996) is overigens ouder dan Monster Energy (2002).

Enorm veel aanklachten

Die ontwikkelaars en uitgevers zijn ook zeker niet de enige die onder vuur liggen door Monster Energy. Bij het patentbureau in Japan heeft het bedrijf maar liefst 134 trademark objections ingediend. In de Verenigde Staten zijn er ook meer dan 100 aanklachten ingediend.
Ondanks dat Monster Energy een groot aantal advocaten tot haar beschikking heeft - het merk is onderdeel van Coca-Cola - hebben veel aanklachten weinig effect gehad. Pokémon en Monster Hunter hebben immers geen andere naam gekregen. Dat geldt overigens niet voor Gods & Monsters van Ubisoft, dat naar verluidt onder druk van Monster Energy de naam heeft veranderd naar Immortals Fenyx Rising.