Mogelijke straf voor Red Bull Racing door overschrijden F1 budget

News
dinsdag, 11 oktober 2022 om 16:30
red bull racing honda livery gp japan 2021f1665048282
Red Bull en Aston Martin hebben vorig seizoen van de Formule 1 het maximale budget overschreden. Hierdoor kan het team van Max Verstappen mogelijk een straf opgelegd krijgen door de FIA.
Volgens de FIA heeft Red Bull in het seizoen van 2021, waarin Verstappen voor het eerst kampioen werd, een "kleine overschrijding" van het budgetlimiet gemaakt. Met een kleine overschrijding wordt een verschil van minder dan vijf procent bedoeld. Daarmee zit Red Bull Racing boven de 147 miljoen euro die een team per seizoen maximaal mag uitgeven aan de ontwikkeling van zijn racewagens.
Concrete bedragen zijn niet bekend, maar er circuleren bedragen van 1 tot 5 miljoen waarmee Red Bull boven het budgetplafond zou uitsteken. Binnen het budget vallen een heleboel kosten, waaronder die voor de onderdelen zelf, het personeel dat aan de wagens werkt en het transport van de F1-auto's naar de verschillende circuits.

Mogelijke consequenties Red Bull en Verstappen nog onbekend

Welke straf de FIA aan het team van Max Verstappen gaat opleggen, is nog niet bekend. Hier oordeelt de organisatie op een later tijdstip nog over. In een eerste reactie laat Red Bull weten dat het verbaasd en teleurgesteld is in de uitkomsten van het onderzoek, maar dat het team nog steeds gelooft dat de kosten onder het plafond van 2021 zitten.
De beperkingen op het budget zijn in 2021 ingevoerd en moeten ervoor zorgen dat de spanning in de Formule 1 races aanwezig blijft. Door de financiële verschillen tussen de teams te beperken, moet ieder team een eerlijke kans hebben op het asfalt. Het is nu dus afwachten of de mogelijke overschrijding van het budget voor Red Bull en Aston Martin een staartje krijgt. Er wordt vanuit gegaan dat een kleine overschrijding een boete tot gevolg heeft en dat de eerste wereldtitel van Verstappen dus niet in gevaar is.