Raakt Max Verstappen zijn titel van 2021 kwijt door Red Bull-overtreding?

News
vrijdag, 30 september 2022 om 9:30
max verstappen gp belgie 2022f1662032577
Sinds vorig jaar geldt er in de Formule 1 een budget cap, zodat teams niet meer oneindig veel geld richting een probleem kunnen gooien. Naar verluidt heeft Red Bull Racing vorig jaar dat limiet alleen overschreden. Wat betekent dat voor de titel van Max Verstappen?
Het verschil tussen Mercedes en Red Bull Racing was vorig jaar minimaal. Uiteindelijk gingen Lewis Hamilton en Max Verstappen met een gelijk aantal punten naar Abu Dhabi, waarna we een zeer controversiële finale kregen. De gemoederen daarover zijn eindelijk een beetje gaan liggen, maar mogelijk krijgt het nu weer een staartje.
Volgens twee publicaties die doorgaand zeer goed geïnformeerd zijn - Auto, Motor und Sport en La Gazzetta Dello Sport - zijn er namelijk een paar teams die de budget cap in 2021 hebben overschreden. Volgens de Italiaanse krant zijn het er drie, terwijl AMuS claimt dat het er twee zijn, maar beide publicaties zeggen dat Aston Martin en Red Bull Racing het limiet hebben overschreden.

Wat zijn de gevolgen voor Red Bull?

Naar verluidt was het plan om volgende week de financiële cijfers van de teams bekend te maken, maar de FIA wil dat nu liever geheim houden. De Cost Cap Administration zou de bevindingen alleen al hebben afgerond en de betrokkenen op de hoogte hebben gesteld, waardoor de cijfers nu publiekelijk gemaakt moeten worden.
Red Bull Racing zou volgens de geruchten vier a vijf miljoen euro teveel hebben uitgegeven in 2021. Dat klinkt veel, maar gezien de budget cap van 145 miljoen euro wordt de overtreding volgens de reglementen gezien als ‘klein’. Het probleem is alleen dat er geen duidelijk regels zijn voor wat er moet gebeuren bij een overtreding.
Mogelijk kan het team er vanaf komen met een boete, al zullen andere teams - met name Mercedes - aandringen op puntenaftrek. Het lijkt alleen onwaarschijnlijk dat de FIA het seizoen van 2021 nog controversiëler wil maken en de titel afpakt van Max Verstappen. Mogelijk krijgt Red Bull Racing dit jaar een puntenaftrek, maar dat zal juist weer weinig effect hebben met de huidige voorsprong van het team.

Populair Nieuws