KPN komt met betere 5G standaard

News
dinsdag, 23 mei 2023 om 14:00
kpn logo grijs blauw 181130 114213f1589439727
Al een tijdje geleden werd 5G geïntroduceerd voor een sneller mobiel netwerk. In Nederland werkt 5G alleen nog niet optimaal. Daar komt binnenkort verandering in en KPN komt gelijk met een betere standaard voor mobiel internet.
Het Nederlandse 5G-netwerk heeft lange tijd geen gebruik kunnen maken van de gewenste 3,5 GHz frequentieband, omdat die bezet was. Een belangrijk station dat gebruikt werd door inlichtingendiensten en voor noodoproepen in de scheepvaart maakte namelijk gebruik van die band. Dat verandert binnenkort en dus wordt 5G sneller. KPN komt bovendien met een neuwe standaard genaamd 5G Standalone.
Op dit moment wordt 5G nog gebruikt in combinatie met 4G, waarbij 5G bovendien op andere frequenties zit dan wenselijk is. Maar wanneer de nieuwe frequenties vrijkomen voor 5G gaat KPN zorgen dat smartphones alleen de 5G frequenties gaan gebruiken. Deze 5G Standalone standaard maakt nog sneller mobiel internet mogelijk.
Bij een test met deze standaard zijn downloadsnelheden van 1 Gbps gemeten en reactietijden van maar 14 milliseconden. Daarmee is het netwerk bijvoorbeeld heel geschikt voor cloud gaming. Voor bedrijven wordt er ook veel mogelijk, bijvoorbeeld het aansturen van robots via 5G.

Wanneer rolt KPN 5G Standalone uit?

Er is nog even geduld nodig voordat je kunt profiteren van deze nieuwe 5G standaard. De 3,5 GHz band wordt vroeg in 2024 beschikbaar. Daarna gaat KPN 5G Standalone gedurende dat jaar stapsgewijs uitrollen. Hoe lang KPN gaat doen over een totale uitrol is niet duidelijk.