5G in Nederland komt stap dichterbij

News
dinsdag, 28 februari 2023 om 14:30
zendmastf1657106845
Er worden al jaren telefoons verkocht die verbinding kunnen maken met een 5G-netwerk. Maar in Nederland heb je daar tot nu toe maar weinig aan. Gelukkig gaat daar dit jaar nog verandering in komen.
Mobiel internet is snel, maar het kan nog sneller met 5G. Daarvoor is alleen de 3,5 GHz frequentieband nodig en die is in Nederland niet beschikbaar voor telecomproviders. Dat gaat alleen veranderen en dus worden de frequenties in de 3,5 GHz band binnenkort geveild.
In andere Europese landen zijn deze frequenties al sinds 2016 beschikbaar voor mobiele netwerken. Maar in Nederland werden veel van deze frequenties nog gebruikt door enkele satellietschotels in het Friese Burum. Deze schotels werden gebruikt voor onder andere noodcommunicatie in de scheepvaart.
Die operatie verhuist dit jaar naar het buitenland, waardoor de frequenties die nodig zijn voor 5G eindelijk vrijkomen. Ze worden binnenkort geveild, zodat telecombedrijven ze kunnen gaan gebruiken voor het mobiele netwerk. In eerste instantie mag de noodcommunicatie er nog gebruik van maken, maar per 1 januari 2024 is de transitie naar een buitenlandse locatie hopelijk afgerond.

Nederlandse mobiele netwerken de beste ter wereld

Hoewel we in Nederland dus jarenlang geen gebruik konden maken van 5G, zijn de netwerken hier prima in orde. Uit onderzoek blijkt zelfs dat Nederlandse mobiele netwerken beter zijn dan in de rest van de wereld. Met name KPN doet het erg goed.

Populair Nieuws