Microsoft overweegt gratis Xbox Game Pass

News
dinsdag, 12 december 2023 om 13:30
xbox game passf1678956827
Microsoft biedt nu al een aantal jaren Xbox Game Pass aan, een abonnement waarmee je bergen games kunt kopen. Het is een belangrijke pilaar geworden voor de gaming-tak van Microsoft. Voor de toekomst overweegt het bedrijf nu een gratis abonnement om nog meer spelers binnen te halen.
Voor veel console-makers is de verkoop van games en consoles een belangrijke manier om hun succes op de markt te meten. Maar Xbox vindt diensten juist erg belangrijk. Het bedrijf deelt zelfs niet meer hoeveel consoles er verkocht worden, naar eigen zeggen omdat men dan het bredere plaatje uit het oog verliest.
Game Pass staat centraal in dat bredere plaatje. Tijdens de Wells Fargo TMT Summit heeft Tin Stuart, de Chief Financial Officer van Xbox, een inkijkje gegeven in mogelijke plannen voor de dienst. Er zou bijvoorbeeld een gratis Game Pass-abonnement geïntroduceerd kunnen worden (via TweakTown).

Komt er een gratis Game Pass in Nederland?

Die variant van Game Pass hoeven we alleen waarschijnlijk niet te verwachten in Nederland. Stuart ziet gratis Game Pass vooral zitten in markten als Afrika, India en Zuidoost-Azië. Dat zijn markten waarin consoles volgens hem weinig succes hebben, maar waar veel mensen wel een smartphone hebben die geschikt is voor cloud gaming via Game Pass. Als men daar 30 seconden naar een advertentie kan kijken en dat twee uur kan gamen, heeft Xbox mogelijk veel nieuwe klanten.
Overigens heeft Xbox nog meer ideeën over verdere uitbreiding van Game Pass. Zo gaf Stuart bij dezelfde top ook aan dat Game Pass naar elk scherm dat een game kan spelen moet komen. PlayStation- en Nintendo-consoles zijn daarbij niet uitgesloten.