Microsoft laat de Xbox One eindelijk gaan

News
vrijdag, 16 juni 2023 om 10:30
xbox one whitef1570028955
In de huidige console-generatie is het lang gebruikelijk gebleven om nieuwe games ook nog voor de vorige te maken. Microsoft had zelfs een systeem bedacht dat zorgde dat je dezelfde disc kon gebruiken op Xbox One en Xbox Series X. Maar nu is het bedrijf dan toch echt klaar met Xbox One.
Kijkers van de Xbox Showcase was het misschien al opgevallen: er waren geen nieuwe games te zien die op de Xbox One te spelen zullen zijn. Dat was geen toeval: Xbox Game Studios-baas Matt Booty laat tegenover Axios weten dat de last-gen console wat Xbox betreft in het verleden ligt. Er zijn geen first-party studio’s die nog games maken die een native Xbox One-versie krijgen.
Dat wil niet zeggen dat de ondersteuning voor de console helemaal wegvalt. Cloud gaming is een optie voor spelers die graag nieuwe games willen spelen, maar alleen over een Xbox One beschikken. Die strategie was bijvoorbeeld al te zien bij de Xbox One-versie van Microsoft Flight Simulator.
Ook wordt de hardware zelf nog ondersteund en hetzelfde geldt voor Xbox One-games die nog geüpdated worden. De last-gen versie van Minecraft blijft voorlopig bijvoorbeeld niet achter op de Xbox Series X-versie. Er zijn ook nog wat externe ontwikkelaars die nog Xbox One-games maken.

Xbox Series X en PS5 steeds vaker de standaard

Het is in de afgelopen maanden steeds vaker voorgekomen dat nieuwe games op zowel PlayStation als Xbox de vorige generatie achterwege lieten. Wie bijvoorbeeld Star Wars Jedi: Survivor wil spelen kan dat niet op een console van de vorige generatie doen. Ook PlayStation begint oude hardware vaker achter zich te laten, want hoewel God of War Ragnarok en Horizon Forbidden West op twee generaties verschenen, kan dat niet gezegd worden voor Marvel’s Spider-Man 2 en de DLC van Forbidden West.