Microsoft ineens stuk minder kritisch op CMA na Activision Blizzard overname

News
woensdag, 03 januari 2024 om 11:30
activision blizzard rechtszaakf1675693351
Tijdens de strijd om Activision Blizzard over te nemen was Microsoft erg kritisch op de CMA. Maar nu de overname voltooid is, worden de woorden weer ingeslikt.
Het heeft een erg lange tijd geduurd voordat de overname van Activision Blizzard eindelijk groen licht kreeg. De overname werd al in januari 2022 aangekondigd, maar pas tegen het einde van 2023 was de deal officieel beklonken en is Microsoft de nieuwe eigenaar.
Voornamelijk de Britse CMA was een groot struikelblok voor Microsoft. De waakhond blokkeerde initieel de overname vanwege een opvallende reden: cloud gaming. Na die blokkade waren er harde woorden van Brad Smith, de president van Microsoft. Hij stelde onder andere dat de beslissing van de CMA duidelijk maakte dat het voor ondernemers veel aantrekkelijker is om een bedrijf te beginnen in de EU dan in het Verenigd Koninkrijk.
Nu de overname alleen voltooid is, is Smith veel milder over de CMA. In een interview met BBC’s Radio 4 Today laat hij zich uit over de werkwijze van de waakhond met betrekking tot de overname van Activision Blizzard.

“Ik zou niet per se terugkomen op alle punten van zorg die ik in april naar voren bracht, maar ik zou misschien iets andere woorden kiezen om mijn punt duidelijk te maken. De CMA hanteerde strenge normen en dat respecteer ik. Naar mijn mening was het streng en eerlijk.”

Een nieuwe deal

Om de zorgen van de CMA weg te nemen, werd een deal gesloten met Ubisoft. De streamingrechten voor de games van Activision Blizzard werden verkocht aan de Franse uitgever, zodat Microsoft geen monopolie heeft op het gebied van cloud gaming. Die aangepaste deal was reden genoeg voor de waakhond om de overname toch groen licht te geven.