Microsoft verkoopt Activision Blizzard streamingrechten aan Ubisoft

News
dinsdag, 22 augustus 2023 om 10:00
activision blizzard hqf1627465674
Microsoft probeert al langer Activision Blizzard over te nemen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het Britse Competition and Markets Authority blokkeerde namelijk eerder dit jaar de deal. Om toch de overname te kunnen doorzetten komt Microsoft nu met een nieuw voorstel.
Vorige maand sloten Microsoft en Sony een overeenkomst die garandeert dat Call of Duty op PlayStation consoles zal blijven verschijnen. Microsoft hoopte daarom dat het CMA zijn beslissing zou heroverwegen, maar de waakhond houdt voet bij stuk. Het CMA maakt zich namelijk nog steeds zorgen dat Microsoft een te grote machtspositie krijgt als het bedrijf Activision Blizzard overneemt.
Om die zorgen weg te nemen heeft Microsoft besloten om de streamingrechten van Activision Blizzard aan Ubisoft te verkopen. Zo hoopt het bedrijf alsnog op goedkeuring van het CMA. In een verklaring schrijft Microsoft over het nieuwe voorstel:
“Vandaag zetten we een nieuwe belangrijke stap met betrekking tot deze transactie. Om tegemoet te komen aan de zorgen over de impact van de voorgestelde overname op het streamen van cloudgames, geuit door de Britse Competition and Markets Authority, herstructureren we de transactie om een beperkter aantal rechten te verwerven.
Dit omvat het uitvoeren van een overeenkomst die effectief wordt bij het afronden van onze fusie en die de cloudstreamingrechten voor alle huidige en nieuwe Activision Blizzard pc- en consolegames die de komende 15 jaar worden uitgebracht, overdraagt aan Ubisoft Entertainment SA, een toonaangevende wereldwijde game-uitgever. De rechten zullen eeuwigdurend zijn.
Als gevolg van de overeenkomst met Ubisoft is Microsoft van mening dat de voorgestelde overname van Activision Blizzard volgens de Britse wetgeving een substantieel andere transactie betekent dan de transactie die Microsoft in 2022 ter overweging bij de CMA heeft ingediend.
Als zodanig heeft Microsoft vandaag de geherstructureerde transactie aan de CMA gemeld en verwacht dat de CMA-beoordelingsprocessen kunnen worden voltooid voordat de verlenging van 90 dagen in de overnameovereenkomst met Activision Blizzard op 18 oktober afloopt.’’

Activision Blizzard-games niet exclusief op Xbox Cloud Gaming

Onder deze overeenkomst kan Microsoft Activision Blizzard games niet exclusief aanbieden op zijn eigen Xbox Cloud Gaming. Ook heeft het bedrijf geen controle over de licentievoorwaarden voor concurrerende diensten. Ubisoft heeft dan exclusieve wereldwijde rechten om Activision Blizzard-games te streamen, buiten de Europese Economische Ruimte.
Het CMA laat weten het nieuwe voorstel te overwegen.

Populair Nieuws