Microsoft beperkt gebruik AI chatbot

News
maandag, 20 februari 2023 om 10:30
microsoft edge logof1675850491
AI chatbots zijn dé grote hype van de eerste maanden van 2023. ChatGPT leek even mogelijkheden te tonen om een waardevolle aanvulling om een zoekmachine te zijn, maar in de praktijk valt dat tot nu toe tegen. Vandaar dat Microsoft nu beperkingen oplegt aan het gebruik van de chatbot.
Chatbots worden steeds beter, met name dankzij kunstmatige intelligentie. Daardoor kunnen ze nu bijvoorbeeld in natuurlijk taalgebruik antwoord geven op vragen. Vandaar dat zowel Google als Microsofts Bing worden aangevuld met chatbots, in het geval van Bing gaat het zelfs om een versie van de bekende bot ChatGPT.
Maar het bleek al snel dat de integratie van de bot bij Bing niet vlekkeloos verliep. Testgebruikers ontdekten dat de bot fouten maakt en bovendien ook boos kan worden op gebruikers. Daarom beperkt Microsoft nu het aantal vragen dat aan de Bing-versie van ChatGPT gesteld kan worden.
Het ontsporen van de chatbot wordt namelijk waarschijnlijker naarmate een gesprek langer duurt. Daarom mag je nu maximaal vijf beurten chatten per sessie en krijg je maximaal 50 beurten per dag. Een beurt wordt daarbij gedefinieerd als een uitwisseling van een vraag én een antwoord van Bing.

Bard en Bing ChatGPT hebben allebei problemen

Terwijl Microsoft ChatGPT gebruikt heeft Google een eigen bot geïntroduceerd, genaamd Bard. Het vergaat die chatbot niet veel beter. Bij de eerste demonstratie maakte de bot namelijk een pijnlijke fout. Hij beweerde dat de eerste foto van een exoplaneet is gemaakt door de James Webb Space Telescope die in 2021 gelanceerd werd, terwijl de eerste foto van een exoplaneet al in 2004 werd gemaakt.