Meta komt met betaalde versie van Facebook en Instagram

News
dinsdag, 31 oktober 2023 om 17:00
facebookf1613037002
Er gingen al eerder deze maand speculaties, maar nu heeft Meta het zelf officieel aangekondigd: er komt een betaalde versie van Facebook en Instagram.
Al jarenlang zijn Facebook en Instagram twee social media-platformen die niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse leven. Maar er gaat wel iets drastisch veranderen voor beide apps. Vanaf november komen er namelijk betaalde versies van beide platformen. Dat heeft Meta aangekondigd in een blogpost.
Begin deze maand berichtte The Wall Street Journal al dat Meta plannen had voor betaalde apps en dat blijkt nu dus echt het geval te zijn. Voor een maand Facebook of Instagram moet je 9,99 euro betalen voor de website en 12,99 euro per maand als je gebruik wil maken van de app op Android of iOS. De app-versie is duurder, omdat daar 30 procent commissie voor respectievelijk Google en Apple overheen gaat.

Wat krijg je voor de betaalde versie?

Voor de betaalde versies van Facebook en Instagram krijg je één verandering, maar die is wel groot: geen advertenties. Wil je niet voor de social media apps betalen, dan kan je gewoon de gratis versie van Facebook en Instagram blijven gebruiken en dan blijf je wel advertenties zien.
De reden dat Meta na al die jaren nu ineens een betaalde versie van de apps aanbiedt, is de privacywet van de Europese Unie. Via de apps worden gebruikers nauwlettend gevolgd om data te vergaren. Meta zegt dat de data van betalende gebruikers niet ingezet zal worden voor advertenties. Daarmee hoopt het bedrijf dus te voldoen aan de regels. Het idee werd eerder al zelf geopperd door de Europese Unie.