Max Verstappen moet aan de bak: sprintraces verdubbeld in 2023

News
woensdag, 07 december 2022 om 16:00
f14f1594626654
Na twee jaar experimenteren met een drietal sprintraces gaat de FIA voor een verdubbeling van het aantal sprintraces in de Formule 1 in het seizoen 2023. Nu zijn ook de zes circuits bekend waar de sprintraces plaats zullen gaan vinden.
De kogel is door de spreekwoordelijke kerk. Na flink geharrewar en tegensputteren door de FIA zijn F1, de teams en FIA overeengekomen dat er komend seizoen tijdens zes raceweekends een sprintrace gehouden zou worden. Partijen hadden eerder al afgesproken dat er zes sprintraces zouden plaats zouden vinden, maar nu weten we ook welke circuits die eer de beurt vallen. Voor de liefhebbers: Zandvoort valt daar helaas buiten.

Voor het toekennen van de sprintraces aan circuits is gekeken naar circuits waar hoge snelheden mogelijk zijn, waar dicht op elkaar geraced kan worden en waar goed ingehaald kan worden. Dat is in Zandvoort dus niet het geval. Volgens de statistieken hoorde Zandvoort afgelopen jaar bij de circuits waar het minst ingehaald werd.
max verstappen f1 gp canadaf1661026607

Azerbaijan bijt het spits af

Komend seizoen zal de eerste sprintrace plaats vinden in Azerbaijan, in het weekeinde van 28 to 30 april. Azerbaijan is het vijfde raceweekend van het seizoen. De overige vijf sprintraces zullen plaats vinden in Oostenrijk, het Belgische Spa-Francorchamps, Qatar, Austin in de Verenigde Staten en op Interlagos in Brazilië.
Met de sprintraces probeert FIA het gehele Formule 1 weekend interessanter te maken, in plaats van alleen de kwalificatie op zaterdag en race op zondag. In het sprintweekend wordt de kwalificatie op vrijdag gehouden, de 100 kilometer sprintrace op zaterdag en de hoofdact, de race zelf op zondag. Werd afgelopen jaar de winnaar van de sprintrace nog tot Pole Position houder benoemd, vanaf komend jaar is dat de winnaar van de kwalificatie. Het is dus goed mogelijk dat de houder van Pole Position niet vooraan start in de race op zondag.

Vertappen niet blij

Verstappen zal niet blij zijn met de uitbreiding van het aantal sprintraces. Waar de FIA superlatieven te kort komt om duidelijk te maken hoe positief de uitbreiding is, heeft Max al eerder dit jaar aangegeven geen fan te zijn van sprintraces. Natuurlijk krijg je punten voor de race, maar je gaat niet voluit, wetende dat het er zondag pas echt om gaat. Het voelt niet echt als racen. Je ziet ook weinig inhaalpogingen. Ik beleef er weinig plezier aan," zei Verstappen na de sprintrace in Brazilië afgelopen jaar.
Overigens is de FIA nog niet klaar met experimenteren met het format van de sprintraces. Zo wordt overwogen de sprintraces helemaal los te trekken van de rest van het race-weekend. Daarmee zou het risico op uitval of terugval door een te gewaagde inhaalactie geminimaliseerd moeten worden.