Marvels CGI artiesten willen een vakbond

News
dinsdag, 08 augustus 2023 om 13:00
marvel studios films 130071 5
Het is verleidelijk om te denken dat je het gemaakt hebt als je in Hollywood werkt. Maar aan de huidige stakingen is te zien dat de filmindustrie lang niet iedereen eerlijk behandelt. Effectenmakers van Marvel willen nu ook een vakbond.
Er is tegenwoordig geregeld kritiek op nieuwe Marvel-projecten. Die neemt vele vormen aan, maar iets dat je vaak hoort is dat de effecten er niet zo goed meer uitzien. Dat is niet heel wonderlijk, want vrijwel alle Marvel-projecten hebben CGI nodig en daarvoor zijn eigenlijk te weinig VFX-artiesten in dienst.
Die VFX-artiesten zijn er nu klaar mee. Meer dan vijftig werknemers die rechtstreeks voor Marvel werken hebben aangegeven dat ze vertgegenwoordigd willen worden door een vakbond. Er is een vakbondverkiezing aangevraagd, zo meldt de International Alliance of Theatrical Stage Employees (via The Hollywood Reporter).
In de jaren 70 ontketende Star Wars een grote revolutie op het gebied van visuele effecten, waarna het een veel groter onderdeel van films werd dan eerst. In al die tijd hebben artiesten die in VFX werken nooit een vakbond gehad. Daardoor komt het vaak voor dat VFX-artiesten werkweken van zeven dagen draaien, waarbij de werkdag ook nog eens extra lang is.

Gaan VFX- en CGI-artiesten ook staken?

Schrijvers en acteurs staken momenteel en gezien de omstandigheden waarin VFX- en CGI-artiesten hun werk moeten doen, hebben ook zij reden om te staken. Maar een grootschalige staking van effectenmakers ziet er voorlopig nog niet in. De vakbond voor de medewerkers van Marvel is er nog niet en dus kan er geen staking georganiseerd worden. Bovendien zou die vakbond alleen de medewerkers van Marvel vertegenwoordigen en niet de vele artiesten die bij andere bedrijven werken.