Schrijversstaking Hollywood gaat voor onbepaalde tijd door

News
maandag, 07 augustus 2023 om 11:30
Het lijkt erop dat de schrijversstaking in Hollywood nog lang gaat duren. Afgelopen vrijdag kwamen de Writers Guild of America (WGA) en de filmstudio’s weer bij elkaar om verder te onderhandelen, maar dat mocht niet baten (via Deadline).
De WGA staakt al sinds mei, onder andere wegens belachelijk lage lonen en de angst dat AI schrijvers zal vervangen. Afgelopen vrijdag kwamen de schrijversvakbond en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) voor het eerst in meer dan drie maanden weer bijeen. Tijdens deze bijeenkomst probeerden de twee groepen het eens te worden over voorwaarden om terug te keren naar de onderhandelingstafel, maar dat is niet gelukt. ‘’Op dit moment is er geen overeenstemming over deze punten, omdat de AMPTP zei dat ze hun aangesloten studio’s moesten raadplegen voordat ze verder gingen,’’ aldus een verklaring van de WGA.
Volgens de verklaring is de AMPTP bereid het bod te verhogen voor een paar schrijversspecifieke TV-minima en te praten over AI, maar niet bereid om zich in te zetten voor het behoud van de schrijverskamer of op succes gebaseerde residuen. Op dit moment verdienen schrijvers namelijk nauwelijks aan hun werk, ook als hun serie of film de studio’s miljoenen oplevert. Ook op veel andere voorstellen van de WGA wil de AMPTP niet ingaan.
Vorige week bekritiseerde de WGA de studio’s al voor het spelen van spelletjes, het verspreiden van desinformatie en het gebruik van hetzelfde oude ‘vermoeide draaiboek’. In een verklaring aan de leden schreef de vakbond ‘er niet voor te vallen’.

Ook staking acteurs duurt voort

Ondertussen staken ook de acteurs nog. Ook zij eisen beter betaald te worden en maken zich zorgen over het gebruik van AI in Hollywood. Onlangs liet een figurant die werkte aan WandaVision weten dat er al AI replica’s gemaakt worden.

Populair Nieuws