Marvel opnieuw onder vuur door opmerkelijke contracten

News
donderdag, 21 juli 2022 om 10:55
black widow disney plusf1699962789
Het leek er even op dat al het gedoe rondom Black Widow klaar was, maar dat is zeker niet het geval. Marvel ligt nu namelijk opnieuw onder vuur, deze keer vanwege opmerkelijke contracten voor de bedenkers van personages.
De films van Marvel doen het stuk voor stuk enorm goed in de bioscopen en op streamingdiensten. Je zou dan ook misschien denken dat het bedrijf makkelijk haar personeel goed uit kan betalen, maar dat is niet aan de orde. Volgens The Hollywood Reporter is er namelijk iets opmerkelijks aan de hand met de contracten van schrijvers en bedenkers van helden.
De comic artist J. G. Jones en schrijver Devin Grayson claimen namelijk dat Marvel veel meer salaris biedt, dan dat er uiteindelijk wordt uitbetaald. Zo zouden de bedenkers van Yelena Belova uit Black Widow 25.000 dollar zijn beloofd als het personage gebruikt zou worden in een film. Daar bovenop zou nog eens 2000 euro komen voor verschijningen in een serie en nog meer bonussen voor merchandise en figurines.
Maar de artiesten krijgen uiteindelijk veel minder uitbetaald. In het ingewikkelde contract staat namelijk verstopt dat de betalingen worden verdeeld over alle mensen die aan een personage hebben gewerkt. En als er meerdere personages met een Special Character Agreement, zoals het contract heet, in een film verschijnen, dan wordt de pot verdeeld over al die mensen.
Daarnaast is ook opmerkelijk dat Marvel de verschijning van een personage als cameo ziet, als het karakter minder dan 15 procent van de screentime krijgt. Volgens The Hollywood Reporter zou Captain America in dat geval een cameo hebben gehad in Avengers: Infinity War.

Schijntje voor Marvel-artiesten

Grayson en Jones zeggen dat ze uiteindelijk voor het verschijning van Yelena Belova in Black Widow maar 5000 dollar hebben gekregen, zonder verdere uitleg van Marvel. En toen het karakter ook in Marvel's Hawkeye verscheen, ging de compensatie van 2000 dollar per aflevering ineens terug naar 300 dollar.
Het is niet de eerste keer dat er onenigheid is over contracten rondom Marvel en Black Widow. Eerder klaagde hoofdrolspeelster Scarlett Johansson het bedrijf al aan, omdat de film direct op Disney+ verscheen, wat tegen de voorwaarden van haar contract in ging. Uiteindelijk heeft Disney een deal gesloten met Johansson om de rechtszaak te laten verdwijnen.