Maker geliefde Star Wars-film drukt geruchten de kop in

News
maandag, 02 oktober 2023 om 16:00
rogue one scariff1579711012
Van de bioscoopfilms die er sinds de Disney-overname in de Star Wars-franchise zijn verschenen, is Rogue One waarschijnlijk het meest geliefd. Er gaan alleen wat geruchten rond over wie daar eigenlijk bedankt voor moet worden. De regisseur wil nu even wat duidelijkheid scheppen over die geruchten.
In 2016 leverde Gareth Edwards een alom geliefde Star Wars-film af in de vorm van Rogue One. Maar hoewel alleen Edwards in de credits staat als regisseur, is er een andere persoon die vaak genoemd wordt als de persoon die de film daadwerkelijk een succes wist te maken. Tony Gilroy zou volgens geruchten een rommelige film drastisch hebben veranderd en in wezen hebben gered, waarbij Edwards aan de kant werd gezet.
Dat Gilroy aan de film sleutelde is inderdaad waar. Maar in de podcast The Business van KCRW geeft Gareth Edwards nu aan dat geruchten dat hij aan de kant werd gezet door Lucasfilm niet waar zijn. Gilroy deed inderdaad veel goed werk tijdens reshoots, maar daar was Edwards gewoon bij aanwezig en iedereen werkte volgens hem samen tot de laatste minuut.
Als voorbeeld noemt Edwards de beroemde scène waarin Darth Vader een gang vol rebellen afslacht. Dat zou het laatste zijn geweest dat is opgenomen voor de film en door Edwards zelf zijn gedaan. Dat lijkt in te gaan tegen beweringen dat die scène werd geregisseerd door Dave Filoni, die op dat moment live-action regie aan het leren was, maar het is goed mogelijk dat beiden samen aan de scène werkten.

Rogue One prequel Andor in handen van Tony Gilroy

Hoeveel van het succes van Rogue One uiteindelijk te danken is aan Tony Gilroy of Gareth Edwards blijft speculeren. Wel is duidelijk dat het werk van Gilroy enorm gewaardeerd is door Lucasfilm, aangezien Gilroy nu dient als showrunner voor de zeer goed ontvangen Rogue One-prequel Andor. Van Gareth Edwards draait er nu een sci-fi film die niets met Star Wars te maken heeft, namelijk The Creator.