AI chatbot wordt gebruikt om malware te verspreiden

News
maandag, 02 oktober 2023 om 16:30
Er zijn in relatief korte tijd allerlei chatbots ten tonele verschenen. Deze moeten je in principe helpen, maar het blijkt dat er ook een gevaarlijke kant aan kan zitten. Microsofts chatbot Bing wordt bijvoorbeeld gebruikt om Malware te verspreiden.
AI-chatbots worden vaak gebruikt als alternatief voor traditionele zoekmachines. Net als die zoekmachines zijn chatbots gratis om te gebruiken, maar zeker niet gratis om in de lucht te houden. Er worden daarom advertenties getoond, die nu misbruikt worden door kwaadwillenden, zo meldt Malwarebytes.
Wanneer je Bing een vraag stelt kan het antwoord je doorlinken naar een zoekresultaat van Bing en zoekresultaten kunnen gekocht worden door adverteerders. Verspreiders van malware kunnen daar gebruik van maken, bijvoorbeeld door in te breken in het systeem van een legitieme adverteerder en een nepadvertentie te maken. Die kan vervolgens getoond worden door Bing.
Wat bijvoorbeeld gebeurt, is dat een site van een populaire software onder een bepaalde beroepsgroep redelijk overtuigend wordt nagebootst, waarna er een advertentie voor gemaakt wordt. Iemand die de software probeert te vinden via de Bing chatbot kan vervolgens de nepadvertentie te zien krijgen en via die link een programma downloaden dat zich voordoet als de software, maar in werkelijkheid malware is.

Gaat Microsoft het malware probleem van Bing oplossen?

Vergelijkbare advertenties voor Malware waren vroeger ook een probleem in ‘gewone’ zoekmachines, toen daarin advertenties werden getoond. Dat is inmiddels meestal geen probleem meer, dus het lijkt aannemelijk dat Bing uiteindelijk ook geen malware-advertenties meer toont. In de tussentijd loont het om voorzichtig te zijn met de links die Bing je geeft.

Populair Nieuws